Hlavní obsah

Seznam nebezpečných karcinogenů se rozšířil o nové chemikálie

Novinky, das

Malým dávkám karcinogenů jsme vystaveni každý den. Nalézají se v lécích, chemikáliích, slunečních paprscích, soláriích nebo cigaretovém kouři. Pokud lidé o karcinogenním působení některých látek vědí, mohou se jim snažit vyhnout. Některé opravdu nebezpečné látky pak podléhají zvláštním opatřením. Server Léčba-rakoviny.cz zveřejnil přehled chemikálií, jež Spojené státy nově přidaly na seznam nebezpečných karcinogenů.

Foto: Profimedia.cz

Malé dávky formaldehydu mohou vyvolávat bolesti hlavy a záněty nosní sliznice.

Článek

Látky, které američtí úředníci nově přidali do seznamu karcinogenních substancí:

Aristolochová kyselina – látka rostlinného původu (obsahuje jí podražec) se v minulosti objevila v některých přípravcích na hubnutí tradiční čínské medicíny. Všechny výrobky, které ji obsahují, jsou však dnes v USA i v Evropě zakázány. Kyselina aristolochová má silné projímavé účinky, vyvolává zánět ledvin, ve velkých dávkách i zástavu dechu a srdce. Otravy se projevují zvracením, průjmem, zánětem ledvin, krvácením z dělohy, u těhotných může dojít k potratu, smrt přichází po zástavě dechu.

Formaldehyd E240– jeho nejběžnějším zdrojem je cigaretový kouř. Formaldehydové polymery se používají na výrobu hnojiv, papíru, překližek, izolací, třískových desek a mnoha spotřebních produktů, z nichž se mohou dostat do ovzduší. Dříve se hojně využíval jako konzervant i v potravinářském průmyslu.

"Do těla tato látka vstupuje především vdechováním a požitím. V plicích a trávicím ústrojí se snadno vstřebává. Přes kůži se vstřebává jen slabě. Podléhá velmi rychlému metabolismu, takže při vdechování nižších koncentrací není zaznamenán nárůst jeho hladiny v krvi.

Malé dávky formaldehydu mohou vyvolávat bolesti hlavy a záněty nosní sliznice. Vyšší koncentrace mohou vážně podráždit sliznice a vyvolat dýchací problémy, např. zánět průdušek a otok nebo zánět plic. U citlivých jedinců může formaldehyd vyvolávat astma a záněty kůže," varují na serveru Léčba-rakoviny.cz

Styren – používá se k výrobě polystyrenu, avšak výrobky z polystyrenu jsou na rozdíl od styrenu neškodné. Dále je využíván při výrobě barviv, plastů, lepidel, fotografických filmů, inkoustů, automobilových součástek, obalových materiálů, plastového nádobí a řady dalšího spotřebního zboží.

Kaptafol – jedná se o účinný fungicid (prostředek k hubení hub), proto se dříve hojně užíval v zemědělství.

Směs wolframkarbidu a kobaltu (takzvaný tvrdokov) – tento materiál je nebezpečný, pouze pokud se jeho mikroskopické částečky uvolňují do ovzduší. Po vdechnutí do plic mohou mít karcinogenní účinky.

Některé druhy skelné vaty – také mikroskopická vlákna skelné vaty, pokud jsou vdechována, mohou působit jako karcinogen.

Nitrotoluen – používá se v průmyslu, například při výrobě barev. Z průmyslových závodů může unikat i do ovzduší nebo do půdy.

Ridelin – alkaloid pocházející z rostlin vyskytujících se na západě USA. Tam se může dostávat například i do mléka krav, které tyto rostliny spásají.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlevnější obrana proti rakovině

Lidé, kteří pravidelně užívají malé dávky aspirinu, snižují riziko, že zemřou na rakovinu. Tento překvapivý závěr vyplynul ze studie vědců z britské Oxfordské...

Výběr článků

Načítám