Hlavní obsah

Jak na pigmentové skvrny - následek přehnaného slunění

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světle hnědé skvrny. Pro nejednu ženu jsou nepříjemným důsledkem dovolené u moře. Často se jim udělají na kůži poté, co to přehnaly se sluněním.

Foto: Profimedia.cz

Opalování nepatří mezi nejzdravější záliby.

Článek

To byl případ i kadeřnice. Jela s přítelem k moři přes noc, aby se vyhnuli kolonám na dálnicích. Na pláži u Jadranu usnula. Když se vzbudila, bylo jasné, že je zle. Namazala se sice panthenolem, ale moc jí to nepomohlo. Na kůži se udělaly puchýřky. Měla teplotu a záda v plamenech. Bolela ji tak, že nemohla usnout. Zbytek dovolené strávila na pláži v triku. Spálená kůže se oloupala a po návratu domů zjistila, že se jí na zádech udělaly malé pigmentové skvrnky. Odborně se jim říká hyperpigmentace.

Šla s nimi za svojí známou, kosmetičkou, která si koupila nový biostimulační laser. Zajímala se, jestli by jím skvrnky nešly odstranit. Známá byla naštěstí soudná a přesvědčila ji, aby si zašla za kožním lékařem. Ne každá kosmetička je takhle rozumná a sebekritická. Některé se do pigmentace pustí. Jenže neodborně provedeným zásahem ji snadno mohou výrazně zhoršit. A její odstraňování je potom daleko komplikovanější. Někdy jsou následky dokonce trvalé.

Foto: Petr Horník, Právo

Ošetření pomocí výkonného alexandritového laseru vzdáleně připomíná návštěvu u zubaře. Lékařka i pacientka při něm navíc musí mít speciální brýle, které chrání oči před laserovým paprskem. Zákrok je možné, a často i nutné, několikrát zopakovat

Nejprve musí zmizet opálení

MUDr. Andrea Kubátová z Esthé, Kliniky laserové a estetické medicíny v Praze, kadeřnici vysvětlila, že na její problém skutečně může použít výkonný alexandritový laser. Ovšem ne teď v létě, ale až na podzim. Zákrok na opálené kůži lékaři nedělají, protože by mohlo dojít k jejímu popálení. Na podzim bývá také snazší ochránit pleť před sluncem. Když přišla v říjnu, kdy už opálení zmizelo, ošetřila lékařka mladé ženě malou plošku zasažené kůže zmíněným laserem. Tento zákrok je jakýmsi testem. Dermatolog, stejně jako pacient, vidí, jak pleť reaguje. Pokud je vše v pořádku, může se po týdnu pustit do celkového zákroku. U malých světlých skvrnek stačí někdy jedno ošetření. U těch velkých jsou často potřeba dvě až čtyři sezení. Záleží na velikosti plochy a intenzitě pigmentace.

Záludné výkyvy hormonů

„Pigmentové skvrny vznikají na určitých místech těla kvůli zvýšené tvorbě kožního barviva - melaninu,“ vysvětluje doktorka Kubátová. Příčinou podle ní nemusí být jen slunění, tedy UV záření. Jeho nadměrnou tvorbu může způsobit také:

  • dědičná dispozice,
  • výkyvy hormonálních hladin,
  • některé léky,
  • záněty na kůži apod. 

Časté jsou i kombinace uvedených důvodů. Ženy postihují tyto skvrny víc než muže. Důvodem bývají zmíněné výkyvy hormonů. Třeba v těhotenství, v klimakteriu, při léčbě nebo třeba při užívání hormonální antikoncepce. V těchto případech se na jejich vzniku nemusí podílet sluneční záření.

Jako štípnutí gumičkou „Skvrny se obvykle udělají na spáncích, na čele, na tvářích nebo okolo úst,“ říká doktorka Kubátová. „Někdy i na krku, na hřbetu ruky a na předloktí. Jejich ošetření není složité. Soustředěný paprsek laseru rozmělní nahromaděný melanin na drobné částice, které buněčný systém odplaví pryč.“ Touto metodou se kromě pigmentací dají odstraňovat také některé pihy, znaménka, tetování, do hněda zabarvené jizvy a tak dál. Impuls laseru cítí pacient asi jako štípnutí gumičkou.

Lidé se zvýšeným prahem bolestivosti mohou lékaře požádat o lokálně znecitlivující krém. Na ošetřeném místě se udělají stroupky, které zhruba za týden zmizí. Výsledek léčby se obvykle projeví za 5 až 6 týdnů. „Pigmentové skvrny se občas ztratí i samy od sebe, tedy zcela spontánně,“ upozorňuje MUDr. Kubátová.

Foto: Petr Horník, Právo

Bolí to jako štípnutí gumičkou.

Nejlepší ochrana? Opalovací krémy

Laser není jedinou univerzální léčebnou metodou. Někdy je vhodnější využít bělicí krémy, jindy chemický peeling, při kterém dermatolog odstraní povrchovou vrstvu kůže, a tím i melanin, případně další postupy. Ve složitějších případech musí lékař kombinovat několik metod. Pigmentace může mít řadu podob. Nevzniká jen poté, co se spálíme. Některým ženám stačí intenzivnější sluneční záření.

„Pokud tedy víme, že máme k tvorbě skvrn genetickou dispozici, nebo vidíme, že se nám začínají na kůži vytvářet, natřeme si pleť okamžitě opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem 30 až 50,“ zdůrazňuje Andrea Kubátová. Nevystavujeme se také silnému slunci ani nechodíme do solárií. To lze podle ní považovat i za rozumnou prevenci proti vzniku tohoto kožního defektu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládat stres v práci

Zrychlený tep, škubání v koutcích, bolesti hlavy, nespavost, ale také úzkost a deprese. Tím vším nás obšťastňuje stres. Můžeme si ho uhnat v osobním životě,...

Výběr článků

Načítám