Hlavní obsah

Jak zvládat stres v práci

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Zrychlený tep, škubání v koutcích, bolesti hlavy, nespavost, ale také úzkost a deprese. Tím vším nás obšťastňuje stres. Můžeme si ho uhnat v osobním životě, při jízdě autobusem bez platné jízdenky nebo i v dlouhé frontě u pokladny, když si chceme koupit jedny žvýkačky. Vzhledem k tomu, že většinu našeho života vyplňuje především práce, velice často si tento nešťastný stav uženeme právě tam.

Jak zvládat stres v zaměstnáníVideo: Novinky

 
Článek

Podle psychiatra Jana Cimického existuje několik pracovních okruhů, které jsou na naší psychiku obzvlášť náročné. Patří mezi ně činnosti, ze kterých není možnost úniku. Jako například prodej na pokladně, kde si při větším návalu zákazníků opravdu jen těžko dáte pauzu, natož si odskočíte na záchod.

Druhým stresujícím momentem v práci bývají podle Cimického protichůdné příkazy. Kdo by to neznal. Dobře víte, že daný požadavek je nesmyslný nebo nemožný a co po vás vyžaduje váš šéf? Jeho splnění. To, že vy dobře víte, že to nelze, už nikoho nezajímá.

A do třetice všeho dobrého – stereotyp. Ano, i ten patří mezi významné pracovní stresory. Práce, která se opakuje několik let v kuse, jen málokoho stále naplňuje.

Jak se s tím vypořádat?

Důvodů ke stresu v práci je několik, jak se s nimi ale vypořádat? Jan Cimický navrhuje hned několik způsobů. „Za prvé si v práci najděte místo, kam se můžete na chvíli zašít.“ Dodává, že nejlepší schovkou bývá nejčastěji záchod, ale může to být i prázdná kancelář, chodba nebo lavička venku na ulici. Jde hlavně o to, abyste měli místo, kde vás nikdo nebude obtěžovat a kde si můžete vyčistit hlavu. „Jde o to mít takový svůj zadní dvoreček,“ říká Cimický.

Vhodné je, mít to v pracovním programu zařízené tak, aby vás nikdo neobtěžoval ani ve chvíli, kdy pracujete. „Pokud mám v ordinaci pacienta a do toho mě třikrát někdo vyruší ať telefonem nebo osobně, za chvíli už ani nebudu vědět, kdo mi tam sedí“, uvádí jako příklad Cimický. Nejhorší jsou podle něj právě mobilní telefony. Ty dnes člověka dostihnou prakticky všude a mohou tak být významně stresujícími momenty.

Zdánlivou maličkostí, která ale dokáže udělat s náladou v práci divy, je mít možnost během porady vstát, projít se, otevřít okno nebo si přesednout na jinou židli. „Zdánlivě to vypadá jako hloupost, ale funguje to,“ říká Cimický.

Zapomenout byste neměli ani na správný start do nového pracovního dne. Ráno po probuzení, ještě před tím než vyskočíte z postele, si uvědomte, kdo jste, kde pracujete a co vás ten den čeká. Nastartujete tím mozkový počítač, který po ránu potřebuje zahřát. „Ve chvíli kdy tohle uděláte, tak věci, o kterých víte, že vás ten den čekají, vás tolik nevykolejí,“ dodává Cimický.

Foto: Profimedia.cz

-

Při práci pak pamatujte na základní pravidlo. A to sice, že soustředěně vykonávat nějakou činnost můžete maximálně hodinu a půl. Pak musí následovat alespoň čtvrthodinová pauza. Tu můžete strávit různým způsobem, jak uvádí Cimický: „Někdo si půjde uvařit kávu, někdo si hold dá cigaretu, což nemůžu brát jako ideální, ale je to ten moment, kdy člověk zrekreuje svoje síly.“

Když tohle budete dodržovat, stres v práci by měl výrazně opadnout.

Reklama

Související články

Za šedivé vlasy může genetika i stres

Šedivé vlasy nemusí být jen projevem stáří. Objevit se mohou i u velmi mladého člověka. Hlavní roli u tvorby šedivých vlasů hraje genetická dispozice a také...

Výběr článků

Načítám