Hlavní obsah

Vyšetření mamografem není pro ženy do 40 let vhodné

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženám mladším 40 let lékaři preventivní mamografické vyšetření na rakovinu prsu nedoporučují. Je pro ně vhodnější ultrazvuk.

Foto: Václav Pergl, Právo

Mamografické vyšetření dokáže přesně lokalizovat nádor – na snímku ho ukazuje pracovnice mamocentra.

Článek

„Jednak proto, že během dalšího života, kdy budou na mamograf chodit, by byl vyšší počet radiační zátěže, a dále proto, že žena v mladším věku má žlázu bohatší a citlivost mamografického vyšetření je menší,“ řekl Právu profesor Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Ženám mezi 40 až 45 lety může být mamograf proveden nejvýš jednou do roka, a to jen tehdy, jsou-li rizikové. To znamená, když v rodině matka či sestra rakovinu prsu měly.

V takovém případě například Všeobecná zdravotní pojišťovna mamografii zaplatí, stejně jako ženě, která má příznaky nemoci a jde o upřesnění diagnózy. Od 45 let má žena jednou za dva roky prevenci bezplatnou. Horní věková hranice, která dříve byla 69 let, už padla a není tedy žádná. Profesor Daneš Právu řekl, že jednou za dva roky by se v ČR na preventivní mamografické vyšetření mělo dostavit 1,7 miliónu žen nad 45 let.

„To je ročně zhruba 850 tisíc, ale chodí jich asi 400 tisíc. I to je úspěch, ale mnohem lepší by bylo, kdyby se jich dostavilo víc. Vždyť přijít s nádorem zachyceným v prvním stadiu, tedy když je nejmenší, znamená velkou naději na vyléčení,“ soudí Daneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový test za 17 korun snadno odhalí AIDS

Boji s AIDS i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis, by mohl napomoci nový způsob testování. Krev by už nebylo nutné posílat do laboratoře,...

Výběr článků

Načítám