Hlavní obsah

Devadesát procent obézních nikdy nezhubne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Naprostá většina obézních lidí je odsouzena k životu s nadbytečnými kilogramy. Rozsáhlá studie z Británie totiž dokazuje, že obézní lidé zůstanou obézními do své smrti. Jen deseti procentům osob s nadbytečnými zásobami tuku na těle se podaří zhubnout. A hlavně zůstat normální postavy.

Foto: Profimedia.cz

Jen deseti procentům lidí s nadbytkem kilogramů se podaří trvale zhubnout

Článek

Řadě obézních se podaří nějaké to kilo shodit, ale 90 procent z nich je odsouzeno k jo-jo efektu a návratu do původní obézní formy.

Studie britské Rady pro lékařský výzkum dokazuje, že z 25 tisíc obézních osob se podařilo trvale zhubnout jen deseti procentům jedinců. Zbytek se celý život zmítá ve střídání diety a opětovného přibírání tuků.

„Jakmile lidé jednou začnou mít nadváhu, pokračují v trendu přibývání na váze. Jen velmi vzácně se jim to podaří zvrátit. Jen málo lidí zhubne, ještě míň získá normální postavu a opravdu málo jedinců s normální postavou vydrží nadále. Je proto velmi důležité, aby lidé nikdy nadváhu nezískali,“ tvrdí doktorka Rebecca Hardyová z University College London.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku prudce přibývá obézních dětí

S nadváhou v Česku bojuje polovina dospělých obyvatel a 20 % jich je obézních. V dětské populaci se s obezitou potýká 5 až 10 %. Varovný je výrazný nárůst...

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Výběr článků

Načítám