Hlavní obsah

Akné dokáže vyrýt hluboké šrámy na duši

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S akné se setkal během svého dospívání téměř každý. Někoho období nevzhledných pupínků opustilo již po pubertě, jiný se s ním potýká celý život. Podle odborníků nejde jen o kosmetický problém, ale i skutečnou psychickou zátěž, kterou nelze bagatelizovat.

Foto: Profimedia.cz

Akné může i za velmi nízké sebevědomí postižených.

Článek

Akné se nejčastěji objevuje v oblasti obličeje, dekoltu, ramen a horní poloviny zad. Výsledný klinický obraz závisí na převažujících projevech.

"Na kůži se tvoří uzavřené nebo otevřené komedony, červené pupínky a hnisavé neštovičky, nebo bolestivé hrboly červené až fialové barvy se sklonem k vytváření jizev. I relativně mírné projevy však mohou mít velmi negativní vliv na psychiku pacienta," vysvětluje kožní lékařka Andrea Vocilková.

Podle norské studie akné ovlivňuje sebehodnocení mladých více než body mass index jedince. Akné lze tedy považovat za velmi významný faktor ovlivňující sebevědomí mladého člověka.

"Objevují se i studie, které poukazují na zvýšené riziko suicidálního (sebevražedného) chování u lidí s akné. Tento fakt není, naštěstí, jasně prokázaný. K sebevražednému chování může akné přispět jako jeden z mnoha faktorů. To je důvod, proč bychom měli věnovat pozornost také této závažné stránce lidského prožívání," upozorňuje psychiatr a sexuolog Martin Hollý.

Foto: Profimedia.cz

Akné

Léčba akné

Léčebné metody jsou zaměřeny na omezení mazotoku, na uvolnění rohoviny z ústí mazových žláz a na působení proti mikrobům a zánětlivé složce onemocnění.

Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz. V případě výraznějších projevů se zevně aplikují léčiva – např. s účinnou látkou ze skupiny retinoidů či kyseliny azelainové.

Doplňkovou léčbou jsou také ovocné AHA – kyseliny (v minimálním množství 8 % - 10 %), které jsou součástí některých přípravků léčebné kosmetiky. Při léčbě výše uvedenými prostředky dochází při zahájení léčení na 2-3 týdny k přechodnému zhoršení klinického obrazu a vlastní léčebný efekt je při pravidelném ošetřování možné očekávat po 4-6ti týdnech.

Podle doktorky Vocilkové může pomoci i užívání hormonální antikoncepce, především tam, kde je lokální léčba neúčinná. U žen ve fertilním věku je doporučována kombinovaná hormonální antikoncepce, která tlumí sekreci androgenů a tím i pokles všech pochodů, které tyto hormony ovlivňují. Nízká dávka estrogenů zvyšuje hladinu bílkoviny, která váže testosteron, což vede k růstu podílu vázaného testosteronu a poklesu podílu volného testosteronu.

Nejvýhodnější pro léčbu akné jsou takové přípravky, které mají antiandrogenní efekt – působí proti funkci mužských pohlavních hormonů (androgenů) a tím normalizují sekreci kožního mazu. Ve svém důsledku vede tato léčba k vymizení projevů akné. Při zahájení takové léčby je nutné počítat s tím, že se účinek objeví se zpožděním 2 až 3 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám