Hlavní obsah

Kladné zdravotní účinky nadměrného pití vody jsou prý pouhým mýtem

Novinky, bok

Že musíme hodně pít, aby byl náš organismus dobře zásoben vodou, a že je to pro nás více než přínosné, slýcháme skoro ze všech stran. Dostatek vody v organismu pomáhá předcházet poškození ledvin, při hubnutí atd. Podle odborníků se prý jedná ale pouze o nepravdivý mýtus. Skutečnost je podle nich naprosto opačná.

Foto: Profimedia.cz

Voda je pro organismus důležitá, ale její příjem je vhodné regulovat. Především, pokud jde o vodu balenou.

Článek

Voda je sice pro náš organismus důležitá, o tom není sporu, ale ani s ní se to nemá přehánět. Když se tedy začalo stále více objevovat v mnoha světových médiích tvrzení, že bychom měli pro naše zdraví a dobrou pohodu vypít denně alespoň osm až devět velkých sklenic vody, začali někteří věhlasní odborníci bít na poplach, uvedl server Daily Mail.

Hlavním důvodem je prý fakt, že za celou dobu, kdy je voda prezentována jako "zázračný" lék při mnoha zdravotních komplikacích či dokonce nemocech, nebyl prokázán vůbec žádný z kladných účinků, kterými se mnohé firmy tolik ohánějí.

Navíc redaktor magazínu British Medical Journal, doktor McCartney poukázal ve svém článku na zajímavá fakta z různých studií. Výsledky uvádějí, že nadměrné pití vody (a to hlavně balené), i když nemáme zrovna žízeň, může vážně narušovat koncentraci člověka. Nehledě na to, že při podrobných testech byly v balené vodě nalezeny nebezpečné chemické látky, které se používají k dezinfekci lahví. Vyšší konzumací této vody tak člověk do těla dostává i vyšší množství těchto látek, což je prý nebezpečné.

Špatné spaní

Jako další důvod obtíží, které může vyvolávat nadměrné pití vody, je špatná kvalita spánku. Časté pití totiž mnohé lidi nutí také k častému močení, což převážně v noci může pro mnohé představovat nepříjemnosti spojené s opakovaným vstáváním. Některé studie také prokazují, že nadměrná konzumace vody může spíše způsobovat problémy s ledvinami, místo aby jim předcházela.

Přílišný příjem vody také podle doktora McCartneyho může vést k vzácnému, ale o to nebezpečnějšímu onemocnění zvanému hyponatremie, které způsobuje pokles hladiny soli v těle a může vést k otoku mozku.

"Pokud například děti pijí místo bublinkových nápojů k jídlu raději vodu, je to dobře. Zároveň je ale také potřeba upozornit na fakt, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by větší pití vody před jídlem snižovalo skutečnou chuť k jídlu, jak rádi připomínají někteří odborníci," uzavřel diskusi profesor a odborník na metabolismus Stanley Goldfarb z univerzity v Pensylvánii.

Čtěte také: Svět povrchních pipinek není nic pro mě
Herečka a modelka Nikol Moravcová se v rozhovoru přiznává ke svému vztahu k modelingu i k tomu, jak přišla k práci herečky.
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám