Hlavní obsah

Ledvinové kameny provází nesmírná bolest i zvracení

Právo, Petr Veselý

Lidé, kteří delší dobu pobývali v zemích s horkým počasím, mívají problémy s ledvinovými kameny. Trápí i dělníky z horkých provozů, třeba u vysokých pecí. K jejich vzniku přispívá velké pocení a nedostatečné pití vhodných tekutin.

Foto: Profimedia.cz

Ledvinové kameny provází nesnesitelná bolest.

Článek

Není to ale jediná příčina. Tou další bývá některá z metabolických poruch. Kvůli nim se v ledvinách a močových cestách objevuje přílišné množství látek, které ke vzniku písku nebo kamenů postupně vedou. Záludnost těchto potíží spočívá většinou v tom, že se nijak neprojevují. Ale když už se projeví, jde obvykle o potíže docela dramatické.

Bolest? Obrovské rozdíly!

Nesnesitelná bolest, která vystřeluje ze zad do břicha, směrem k močovému měchýři. A u mužů někdy i do varlat. Postiženému člověku se chce také zvracet, obvykle se silně potí a střídavě ho polévá horko s chladem. Občas mu zrůžoví moč, což je signál toho, že došlo k poranění močových cest a v krvi se objevila krev.

Někdy se však tyto příznaky nemusí objevit vůbec. Mezi lidmi existují obrovské rozdíly. Někoho zle potrápí drobný kamínek, jiný člověk necítí žádné potíže, i když má v ledvinách relativně velký kámen.

Drcení tlakovými vlnami

Aby to bylo ještě víc zamotané, existuje zhruba pět různých druhů kamenů, které vyvolávají různé příčiny. Některé vznikají vysrážením zásaditých složek, jiné zase kyselých. Někdy se dají odstranit kombinací vydatného pití (3 až 4 litry vhodných tekutin, nejlépe čisté vody), s infuzemi nebo léky, které je narušují.

Rozdrtit je na jemný písek, který pacient vymočí, to lékaři někdy dokážou pomocí speciálních přístrojů. Vysílají tlakovou vlnu zvenčí do zad. Vlna bez obtíží projde měkkými tkáněmi, až narazí na tvrdý kámen. K jeho rozmělnění je ale potřeba několik set nebo tisíc těchto tlakových vln.

Pokud se to nepodaří, musí pacient podstoupit operaci. Urologové vstupují do ledvin a močových cest většinou z drobných řezů, vsunou do nich speciální sondy (endoskopy) s optickými vlákny i s dalším zařízením, které kámen rozdrtí. Rozsáhlé operace s velkými ranami jsou dnes spíš výjimkou.

Pivo na recept

Známému, který se vrátil s ledvinovými kameny z Lybie, doporučil lékař pít jednu plzeň denně. „To ale manželce nevysvětlím,“ namítl známý. Lékař se zasmál a napsal mu toto doporučení na recept. V lékárně na něj sice pivo nedostane, ale jako potvrzení pro manželku mu to musí stačit.

Plzeň ale není univerzální řešení. Lékaři doporučují pacientům upravit jídelníček i nápoje podle typu kamenů, které je trápí. Pokud jsou jejich příčinou vápenné soli, není vhodné, aby jedli například špenát nebo oříšky. Měli by omezit solení a pití kávy nebo silného černého čaje. A naopak, prospěšné je pro ně vydatné pití vody, ovocných i bylinných čajů. To je ostatně jediná prevence na všechny typy kamenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte infekce močových cest

Majitelku cukrárny (30) začalo bolet v podbřišku a pak i v kříži. Teplota jí vylétla na 39 °C. Ležela stočená do klubíčka v posteli. Nestalo se to poprvé....

Výběr článků

Načítám