Hlavní obsah

Správným čištěním zubů předejdete řadě problémů v budoucnosti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná také berete každodenní čistění zubů za naprostou samozřejmost. Ale vězte, že pro mnoho lidí tomu tak stále není. Nicméně jak říkají odborníci, někdy není tolik důležitá kvantita jako kvalita. Protože jedno správné vyčištění zubů denně je účinnější než několik nesprávných.

Foto: Profimedia.cz

Zubní pasta je velmi důležitým doplňkem čištění.

Článek

„Čištění zubů je velmi individuální a neexistuje jedno univerzální doporučení, které by platilo pro každého,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Mazuchová, stomatoložka ze společnosti Naturprodukt.

K největším chybám podle ní patří nedostatečné čištění zubů a tzv. čištění na efekt. Hodně lidí má skvěle vyčištěný úsměv, zadním zubům však již nevěnují pozornost. V některých případech škodí i přílišné čištění, například příliš tvrdý zubní kartáček může přispět k opotřebení zubní skloviny. Nemělo by se ani zapomínat na dásně. Masáž dásním totiž velmi prospívá.

"Všechny nečistoty se usazují u krčku. Proto bychom měli kartáček položit z půle na dáseň a druhou částí na zuby, lehce jej tam složit, ne však kolmo. Krouživými pohyby, při nichž můžeme trochu zatlačit, nečistoty stíráme a rozrušujeme povlak," dodává MUDr. Mazuchová.

Foto: Profimedia.cz

...

Jak správně čistit zuby dětem

U dětí je třeba začít čistit již od prvního zoubku. Nejdříve se používají měkké kartáčky určené pro nejmenší, pasta ze začátku není potřeba. Přibližně od tří let jsou děti schopné čistit si zoubky samy, rodiče však musí dohlížet a zoubky dočišťovat.

Zcela samy pak děti zvládnou své zuby vyčistit až kolem osmého roku věku.

Jak si správně čistit zuby jako dospělí

Pro dospělé je nejvhodnější technika, při které přiloží kartáček pod úhlem asi 45 stupňů k zubům tak, aby jeho vlákna směřovala k dásni. V této poloze se dělají mikrokroužky. Čistí se pomalu a postupně zub za zubem, na každém zubu pět až deset kroužků. Vyčistit by se měly všechny plošky zubu. Na mezizubní prostory používáme mezizubní kartáčky nebo dentální nit.

Jak často si zuby čistit?

Alespoň dvakrát denně, ideální je čistit si je po každém jídle. Mezizubním prostorům stačí věnovat potřebnou péči jednou denně, nejlépe večer. Právě večer (po posledním jídle) by mělo být čištění nejdůkladnější.

Jak dlouho si čistit zuby?

Doba čištění je individuální. Někomu stačí dvě minuty, někdo potřebuje podstatně více času. Zkontrolovat kvalitu vyčištění si můžete tím, že po zubech přejedete jazykem. Měly by být hladké, pokud jsou ještě hrubé, zůstal na nich plak.

Jakou roli hraje zubní pasta a ústní voda?

Zubní pasta je velmi důležitým doplňkem čištění. Obsahuje řadu účinných látek, které preventivně působí proti zubnímu kazu a paradentóze. Antiseptické a adstringentní látky zamezující krvácení dásní a desinfikují. Některé zubní pasty zuby bělí nebo působí hojivě a snižují citlivost krčků. Zubní pasta by vám měla příjemně chutnat, abyste kvůli nepříjemné chuti nezkracovali dobu čištění.

Péči o zuby by měla doplnit ústní voda, která se dostane tam, kam nepronikne sebelepší kartáček. Brání tvorbě povlaku a množení bakterií a dodává fluor, který nás chrání před zubním kazem.

Jak vybrat kartáček?

Kartáček by měl mít malou hlavičku, hustě osazenou měkkými vlákny. Měl by mít rovný zástřih.

Jak často kartáček měnit?

Přibližně po jednom až dvou měsících, poznáte to podle jeho opotřebení. Pokud už ztratil svůj tvar a je rozježený, mohl by vám i poranit dáseň. Někteří lékaři doporučují vyměnit kartáček také po prodělaném nachlazení nebo viróze.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak moderní způsob života ničí naše zuby

Máte pocit, že o své zuby pečujete nejlépe, jak můžete? Čistíte si je po každém jídle, nepijete slazené nápoje a vyhýbáte se sladkostem? Zní to jako bezchybný...

Bělení zubů nemůže podstoupit každý

Jen málo z nás má to štěstí, že se za celý svůj život nepotká se zubní vrtačkou a náš úsměv je nádherně bílý. My, kteří po zářivě bílých zubech toužíme, máme...

Výběr článků

Načítám