Hlavní obsah

Proč se obézní lidé při hubnutí často ocitají v začarovaném kruhu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita představuje celosvětový problém, který se bohužel stále zhoršuje. Vypadá to, že nezdravý způsob života a nedostatek pohybu "ohrožuje" stále více lidí. I při velké obezitě se dá sice s velkým úsilím zhubnout, ale mnozí lidé se spíše ocitají v začarovaném kruhu, ze kterého mnohdy padají až na samé dno.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrné množství tučného a kalorického jídla podle vědců ničí mozkové buňky, které mají za úkol regulovat chuť k jídlu.

Článek

V dnešní době bohužel není ničím výjimečným, že se mnozí lidé, ale i malé děti, vyloženě "cpou" nezdravým jídlem a zapíjejí to ještě nezdravějším pitím, a takové chování praktikují téměř každý den. Stále častěji můžeme tak i u nás vidět nadměrně obézní jedince.

Když se pak přeci jen pokusí se svým váhovým problémem něco dělat, zjišťují, že se ocitají mnohdy v začarovaném kruhu, ze kterého jednoduše není cesta ven. A proč? Podle vědců je odpověď jednoduchá.

Zásadní problém je podle nich právě v nezdravé stravě s vysokým obsahem tuků. Ta zaprvé u konzumenta rapidně zvyšuje hodnotu přijatých kalorií (podle odborníků je při příjmu takového jídla kalorická hodnota zvýšena na více jak dvojnásobek, a to po pouhých pár dnech konzumace těchto potravin).

Foto: Profimedia.cz

Sladkosti v nadměrném množství rozhodně nejsou žádným přínosem.

Zadruhé, nadbytek tuků a jiných nezdravých potravin prý ničí specifické mozkové buňky, které mají za úkol kontrolovat či regulovat tělesnou hmotnost a také chuť k jídlu. Výsledkem hubnutí po dlouhodobém příjmu nezdravého jídla je tak ve velké míře stav, kdy se sice člověk snaží méně jíst, ale o to má větší hlad a o to více se snaží jíst.

Záněty v mozku

Vědci svá tvrzení dokládají pokusem na krysách, které po několik dní krmili vysoce tučnou stravou. U mnoha jedinců byl po několika málo dnech zjištěn zánět v hypotalamu, tedy v části mozku, kde se nacházejí neurony kontrolující právě tělesnou hmotnost. Tyto záněty sice prý po několika dnech zmizí, ale zase se nečekaně mohou objevit.

"Podobné hojení můžeme vidět při stavech neuronových zranění, jako je například mozková příhoda nebo roztroušená skleróza. Je to vlastně taková obranná reakce," uvedl doktor Joshua Thaler z obezitologického centra na univerzitě Washington v Seattlu.

"Po delší době ale již není tělo této reakce natolik schopno a dochází tak ke kritické regulaci neuronů. Takové poškození mozku v důsledku nadměrné konzumace tučné stravy by bylo možným vysvětlením, proč je pro mnoho obézních lidí tak složité regulovat váhu," dodal Thaler.

Zatím není zcela jasné, zda je takové neuronové poškození opravdu trvalé. Tyto výsledky by každopádně mohly napomoci vývoji nových léků, které by omezovaly destrukci neuronů při přejídání a mohly by tak být velkou pomocí při boji s obezitou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku prudce přibývá obézních dětí

S nadváhou v Česku bojuje polovina dospělých obyvatel a 20 % jich je obézních. V dětské populaci se s obezitou potýká 5 až 10 %. Varovný je výrazný nárůst...

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Výběr článků

Načítám