Hlavní obsah

Američané bojují proti nikotinu šokujícími obrázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Každým rokem milióny lidí po celém světě umírají na důsledky kouření. Přestože se zdravotníci neustále snaží veřejnost přesvědčovat o nebezpečí spojeném s nikotinem, lidi to od kouření neodrazuje. Proto se americké ministerstvo zahraničí rozhodlo pro mnohem drastičtější protikuřáckou kampaň založenou na šokujících fotografiích.

Foto: Novinky

Šokující obrázky na obalech cigaret mají Američany odradit od kouření.

Článek

Od října příštího roku budou obrázky povinnou "ozdobou" všech cigaretových krabiček prodávaných v USA a rovněž viditelnou součástí cigaretových reklam. Děje se tak na základě zákona navrženého loni v listopadu, jímž se miliardový tabákový průmysl dostává pod kontrolu Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA). Ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová a šéfka FDA Margaret Hamburgová mají sadu devíti alarmujících obrázků teprve oficiálně představit, vystaveny ale byly už na internetu.

Foto: Novinky

Jeden z obrázků s nápisem "Varování: cigarety jsou návykové" ukazuje muže kouřícího cigaretu skrz otvor v hrdle. Jiné obrázky varují před dopadem pasivního kouření na zdraví dětí nebo na souvislost mezi kouřením a plicními nemocemi, rakovinou či oběhovými chorobami.

Foto: Novinky

Cílem je podle Sebeliusové bránit děti před tabákovým zlozvykem a dospělým dát šanci, aby s ním skoncovali. "Ze 4000 lidí mladších 18 let, kteří zkusí první cigaretu, se tisícovka stane trvalými kuřáky. To není pro naši zemi dobré," řekla ministryně v televizi CBS.

Foto: Novinky

Podle zákona přijatého v roce 2009 má být na cigaretách umístěno viditelné varování, které pokrývá polovinu celé přední a zadní plochy a jež má být doplněno alarmujícím obrázkem. Výstraha musí být rovněž umístěna na vrchní pětině plochy všech reklam.

Dosavadní právní úprava byla 25 let stará a podle kritiků ne dostatečně důrazná.

Foto: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Ani kouření s novým filtrem není bezpečné

V některých lékárnách, ale i na internetu si můžete koupit speciální filtry. Podle výrobce zachytávají v cigaretovém kouři značnou část vdechovaného dehtu...

Výběr článků

Načítám