Hlavní obsah

Unikátní transplantace: Nemocná dívka dostane dělohu od své matky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní transplantaci, první svého druhu, podstoupí již brzy podnikatelka britského původu. Nechá si odebrat dělohu, aby ji mohla věnovat své dceři. Informoval o tom server Daily Telegraph.

Článek

Pětadvacetiletá Sara Ottossonová trpí Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) syndromem, který způsobil, že se narodila bez pohlavních orgánů a některých částí pochvy. Syndrom postihuje jednoho člověka z pěti tisíc a jeho příčina není známa. Sara ale kvůli němu nemůže mít děti. Alespoň zatím...

Vše se totiž chystá změnit Eva Ottossonová, šestapadesátiletá podnikatelka a matka Sary, která se rozhodla podstoupit průkopnickou proceduru, během níž, pokud bude úspěšná, daruje své dceři dělohu. Pokud by se celá operace zdařila, lékaři doufají, že by Sara mohla otěhotnět a odnosit své dítě v lůně, z něhož se sama narodila.

"Má matka se mě ptala, jestli to není divné," říká Sara. "Ale já jsem učitelka biologie a vnímám to tak, že je to orgán jako každý jiný. Spíš mám kvůli té velké operaci starost o matku."

Sara však nemůže skrýt, že je představou nadšená: "Znamenalo by to pro mě celý svět, ale snažím se držet své naděje na uzdě, abych pak nebyla zklamaná," svěřila se dívka. "Pokud ale operace selže, pokusíme se o adopci. Už o ní mluvíme dlouho," dodala.

Operace je jednou z nejsložitějších

Složitá transplantace by se mohla uskutečnit už na jaře příštího roku ve Švédsku, kde lékaři v Göteborgu vybrali pacientky vhodné k revolučnímu zákroku. Eva a Sara prošly a nyní čekají, jestli budou první na řadě.

"Dcera dělohu potřebuje, a pokud jsem pro ni nejlepší dárkyní, tak hurá do toho," říká

paní Ottossonová, která provozuje v Nottinghamu obchod s osvětlením. "Potřebuje ten orgán víc než já. Já už mám dvě dcery, takže mi posloužil dobře."

Paní Ottossonová doufá, že informace o operaci pomohou upozornit na vzácnou nemoc její dcery. "Dívky, které mají MRKH jsou tiché skupinky, které o tom nerady mluví," říká. "Takže doufáme, že těm dívkám pomůžeme a tím, že budeme o problému mluvit, povzbudíme lékařskou vědu, aby jednou přesně určila, co problém způsobuje."

Jediná transplantace dělohy zatím proběhla v Saúdské Arábii v roce 2000, když 26letá žena, která ztratila svou dělohu v důsledku krvácení, obdržela dělohu od 46leté dárkyně. Příjemkyně však měla problémy a děloha jí musela být po 99 dnech odstraněna. Od té doby však lékařská věda pokročila a švédští lékaři věří, že jsou schopni provést úspěšnou transplantaci. Přesto jde o jednu z nejsložitějších operací vůbec.

"Technicky je to mnohem obtížnější, než transplantace ledviny, jater nebo srdce. Potíž je vyhnout se krvácení a zjistit, zda jsou cévy dost dlouhé k propojení s dělohou," řekl vedoucí lékařského týmu Mats Brannstrom. "Děloha je také hluboko v pánvi, na rozdíl od ledviny není 'tolik k dispozici'," dodal.

Čtěte také:
Proč naší kůži škodí sluneční paprsky
Rakoviny kůže mezi Čechy stále přibývá, za škodlivostí slunečních paprsků může ztenčení ozónové vrstvy.
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit zlozvyků, jež pohoršují okolí

Možná to taky znáte. Jakmile jste nervózní, úzkostní, vzteklí či znudění, začnete bezděčně dělat věci, které si sami nedokážete vysvětlit. Jedná se o tzv....

Výběr článků

Načítám