Hlavní obsah

Co všechno může vyvolávat nepříjemnou zácpu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zácpa patří mezi velmi častá onemocnění, postihuje zhruba 30 % dospělé populace. Často se projevuje bolestmi v oblasti břicha a nepravidelným vyprazdňováním stolice. Příčin, proč nás zácpa trápí, je mnoho.

Foto: Profimedia.cz

Častými příčinami nepříjemné zácpy bývají mnohdy špatné stravovací návyky.

Článek

Zácpu bychom mohli rozdělit na dva základní druhy - návykovou a symptomatickou.  Častými příčinami vzniku návykové zácpy je nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatečný pitný režim nebo málo pohybu. Symptomatická zácpa pak často bývá druhotným projevem některých vážnějších onemocnění, jako jsou neurologické problémy.

Zácpa nás může potkat ale i na dovolené (akutní), kde bývá nejčastějším spouštěčem změna stravování. Taková zácpa většinou po pár dnech odezní.

Nejběžnějšími pomocníky při léčbě zácpy jsou projímadla, která jsou k dostání v lékárnách v mnoha formách. Při dlouhodobějších obtížích je vždy vhodné vyhledat lékaře.

Abychom se zácpě co možná nejvíce vyhnuli, je vhodné nejen dbát na správnou životosprávu a mít dostatek pohybu, dávat pozor bychom si měli i na některé léky a být opatrní i při užívání samotného projímadla, uvádí server Health.com. A jaké jsou tedy možné příčiny vzniku zácpy?

Snížená funkce štítné žlázy

Jedním z projevů snížené funkce štítné žlázy bývají právě sklony k časté zácpě. Není to ale u všech lidí pravidlem. Stejně tak neznamená, že každý člověk trpící zácpami musí mít automaticky sníženou funkci štítné žlázy.

Pokud si ale především mladí lidé stěžují na časté problémy s nepravidelnou stolicí, může být štítná žláza jedním z hlavních problémů.

Deprese 

Ačkoli to vypadá nepravděpodobně, i deprese mohou způsobovat zácpu. Celkově deprese zpomaluje procesy v těle, čímž může při dlouhodobějším trvání zpomalit i funkci střev.

Čokoláda

Čokoláda je velmi oblíbeným pamlskem, bez kterého se mnozí lidé jednoduše neobejdou. Její přílišná konzumace ale může mít u někoho nepříjemné projevy. Jak dokazuje studie z roku 2005, u lidí trpících chronickou zácpou nebo syndromem dráždivého střeva může čokoláda tyto projevy ještě zhoršovat (stejně jako banány nebo černý čaj).

Jsou ale i protichůdné studie, které naopak tvrdí, že čokoláda pomáhá proti zácpě.

Těhotenství a porod

V těhotenství nebývá zácpa ničím výjimečným, může se také projevit i po porodu. Příčinou mohou být ochablé břišní svaly nebo znecitlivění během porodu. Méně častým důvodem je zácpa v důsledku poškození některých nervů během porodu.

Vitamíny

Vitamíny všeobecně zácpu nezpůsobují, ale některé konkrétní složky, jako je třeba vápník nebo železo, mohou u citlivějších jedinců vyvolávat problémy. Je proto vhodné při nutnosti užívání těchto vitamínů užívat i prostředky, které podpoří funkci střev a tím i vyprazdňování.

Nadměrné užívání projímadla

Projímadla pracují tak, že stimulují činnost střev. Při jejich používání je proto třeba být obezřetní. Delší užívání může způsobit závislost, tělo se bez nich najednou neobejde. Při případném vysazení se tak může dostavit velmi nepříjemná zácpa.

Léky proti bolesti

Léky tlumící různé bolesti jsou ve společnosti stále využívanější, mnohé především kvůli své rychlé účinnosti. Ale pozor, kromě bolesti dokáží tlumit i správnou funkci střev. Je proto vhodné vyvarovat se jejich dlouhodobějšímu užívání.

Příliš mléčných výrobků 

Mléčné výrobky jsou důležitou součástí jídelníčku, ale ani s nimi by se to nemělo přehánět. Pokud se k tomu přidá i častější konzumace vajec a červeného masa, může to vše dohromady zpomalit trávení. Pokud se takové obtíže projeví, je vhodné do jídelníčku zařadit více vlákniny.

Léky na krevní tlak nebo alergie

Jak už bylo řečeno, zácpa může být i druhotným projevem. To platí i u užívání některých léků, jako třeba na vysoký tlak (blokátory kalciového kanálu nebo diuretika). Diuretika snižují tlak tím, že zvyšují vylučování moči, která pomáhá odvádět vodu z těla. Ta je ale potřebná k udržení měkké stolice a k jejímu snadnému odvádění z těla.

Nepříjemné následky v podobě zácpy může mít i užívání antihistaminik k léčbě alergií.

Cukrovka 

Podle odborníků může cukrovka způsobovat poškození nervů, což pak následně ovlivňuje i schopnost správného trávení potravy. Pokud tedy lidé trpí častými zácpami, je podle lékařů vhodné nechat si určitě udělat test na hladinu cukru v krvi, což by mohlo vysvětlit příčinu obtíží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám