Hlavní obsah

Přílišné soustředění může způsobovat přechodnou hluchotu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi jedince, kteří se například při čtení knížky, luštění křížovky nebo jakékoli jiné činnosti snadno ponoří do problému a přestáváte naprosto vnímat okolí? Pak i u vás může nastat stav, který by se dal podle vědců označit jako "přechodná hluchota".

Foto: Profimedia.cz

Začteme-li se do knížky opravdu poctivě, často u nás může nastav stav tzv. přechodné hluchoty.

Článek

Už se vám někdy stalo, že jste si v dopravním prostředku četli knížku a tolik jste se zabrali do děje, že jste přeslechli hlášení vaší výstupní stanice a přejeli jste? Pokud ano, pak se u vás v danou chvíli projevovala podle vědců tzv. přechodná, nebo také nepozorná hluchota.

A co to vlastně je? Podle odborníků se jedná o stav, ve kterém člověk při urputném soustředění na daný problém či situaci přestává vnímat běžně slyšitelné zvuky a hlasy v okolí. Je to prý proto, že se v té době vizuální a zvukové smysly snaží sdílet omezenou mozkovou kapacitu, citoval server Daily Mail.

Na co se nejvíce soustředíme

Dokážeme-li se například při čtení opravdu soustředit, je to dobré pro vtažení do děje, ale na druhou stranu je to i velká nevýhoda, která může v horším případě skončit i vážným úrazem.

Klasickým příkladem popisované situace by mohlo být psaní esemesky během chůze. I když si myslíte, že dostatečně vnímáte okolí, opak je pravdou. Převážnou část své pozornosti soustředíte automaticky na psaní zprávy, troubení auta tak můžete velmi jednoduše přeslechnout a problém je na světě.

Foto: Profimedia.cz

Při sledování navigace může řidič velmi snadno přeslechnout důležité zvuky v okolí.

Aby vědci tento fenomén dokázali, poprosili o spolupráci stovku dobrovolníků. Těm předložili na počítači plnění různě složitých úkolů (definování různých barev, specifikace různých barevných čar), přičemž měli na uších po celou dobu sluchátka. V určitém blíže nespecifikovaném okamžiku jim byl do sluchátek puštěn jemný tón. Po ukončení plnění úkolů měli dobrovolníci určit, ve kterém okamžiku plnění testů uvedený zvuk slyšeli.

Při plnění jednodušších úkolů, například identifikace jednotlivých barev, pouze dva lidé z deseti zvuk vůbec nezaregistrovali. Avšak u složitějších úkonů, které vyžadovaly více soustředění, zvuk vůbec nezaregistrovalo osm účastníků z deseti.

Výpadky vnímání

"V průběhu vývoje člověka se sluch vyvinul jako systém včasného varování, který není závislý na pozornosti. Jak ale naše práce ukazuje, pokud se naše pozornost bedlivě soustředí na něco jiného, tak můžeme být v dané chvíli opravdu hluší vůči dění kolem nás," uvedl profesor Nilli Lavie z Institute of Cognitive Neuroscience at University College v Londýně.

Kromě "přechodné" hluchoty je podle vědců prokázán i podobný jev, kterým je "přechodná" slepota. Během jednoho z experimentů byl zaznamenán stav, kdy muž sledující bedlivě basketbalový zápas vizuálně nezaznamenal, že mu během utkání v jeho zorném poli po hřišti přeběhl člověk v masce maskota týmu. Podobný stav by se dal vysledovat u některých dopravních nehod, při kterých řidiči prostě neviděli vše, co se v jejich okolí dělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Při výchově dětí jsou důslednější matky

Výchova potomka je běh na dlouhou trať. Jak se jednou stanete rodičem, prakticky vychováváte a dáváte rady celý život, i když už děti dávno vyrostou. Platí ale...

Výběr článků

Načítám