Hlavní obsah

Svižná chůze prý pomáhá v boji s rakovinou prostaty

Novinky, Bohumila Kunertová

Rakovina prostaty je pro mnohé muže noční můrou. I když ve větší míře postihuje muže po 45 letech věku, není bohužel výjimkou ani u mladších ročníků. I při její diagnóze ale není hned třeba zoufat. Vědci přišli s doporučením, jak mohou muži projevy této nemoci udržet "na uzdě".

Foto: Profimedia.cz

Časté nucení na močení může značit problémy s prostatou. Obtíže se nevyhýbají ani mladším mužům.

Článek

Ve vyšším věku se setkává s obtížemi s prostatou téměř každý muž. Trápí je buď zbytnění prostaty, nebo přímo rakovina. Za problémy často stojí špatný životní styl, obtíže ale mohou způsobit i genetické dispozice.

První příznaky rakoviny prostaty se dostavují většinou pomalu a docela nenápadně. Hlavními indiciemi jsou rozsáhlé problémy při močení, přerušované močení, časté nutkání na močení, přítomnost krve v moči a jiné.

V pokročilém stádiu se pak mohou objevovat další problémy, které jsou pro nádorovitá onemocnění typická: přetrvávající únava a slabost, úbytek na váze, snížená chuť k jídlu či nadměrné pocení a další.

Při včasné diagnóze je léčba tohoto nádorovitého onemocnění poměrně úspěšná.

Dlouhými svižnými procházkami ku zdraví

Pokud už je rakovina prostaty u muže diagnostikována, i tak se s ní dá podle vědců úspěšně bojovat. Kromě operativního zákroku přišli odborníci i s dalším návrhem, jak bujení či šíření rakoviny minimálně omezit.

Vědci při podrobnějších testech potvrdili, že při projevech rakoviny mohou pomoci svižné dlouhé procházky. U mužů, již praktikují pravidelné rázné procházky v rozsahu minimálně tři hodiny týdně, je až o polovinu nižší šance, že se u nich v několika příštích letech rakovina rozšíří, uvedl server BBC. Musí se prý ale jednat opravdu o ráznou svižnou chůzi, při klasických procházkách prý podobný účinek nebyl potvrzen.

Podrobných testů na univerzitě v Californii se zúčastnilo celkem 1455 mužů, především šedesátníků, u kterých byla zjištěna rakovina prostaty ve stádiu, kdy se ještě nezačala šířit. U všech mužů byly nejprve podrobně zjišťovány údaje o pohybu a cvičení.

U těch jedinců, kteří pravidelně chodili na svižné procházky, byly mnohem méně zjištěny projevy spojené s rakovinou, jako opětovný výskyt, onemocnění, nádory kostí nebo přímé úmrtí ve spojitosti s rakovinou prostaty. Byl u nich také zjištěn pomalejší průběh rozvoje nemoci, a to až o 57 %.

"Úspěšnost celé akce je v tom, jak rychle chodíte. U pomalé nenáročné chůze nebyl zjištěn žádný prospěch," uvedla vedoucí studie, Erin Richmanová.

Výhody energické chůze

Jak vědci věří, může svižná chůze omezit vývoj rakoviny prostaty změnou hladiny některých proteinů, které podle vědců mohou za rozvoj rakovinných buněk v těle.

Ačkoli je cvičení pro zdraví člověka jistě přínosné, je potřeba brát ohled na danou situaci.  V každém případě je lepší nejprve vše probrat s lékařem, záleží na každém konkrétním případě, dodala na závěr Liz Woolfová z centra pro výzkum rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám