Hlavní obsah

Opalování zvyšuje mužskou plodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Opalování může být sice zdraví nebezpečné, ale má i několik pozitivních vlivů na lidský organismus. Při slunění se totiž v kůži tvoří vitamin D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník, reguluje některé geny zodpovědné za růst a přežití buněk, reguluje tvorbu inzulínu v těle, a je nezbytný pro spermatogenezi - vyšší kvalitu spermií.

Anketa - Opalování a vliv na kvalitu spermiíVideo: Novinky

 
Článek

„Spermie mužů s vysokou hladinou vitaminu D v krvi tvořícího se při opalování jsou lepší plavci, mají vyšší rychlost a lépe pronikají do vajíčka,“ tvrdí autoři studie z Kodaňské univerzity.

Dánští muži jsou přitom sníženou hladinou vitaminu D a horší kvalitou spermatu postiženi především v zimní části roku, kdy je ve skandinávské zemi velmi málo slunečního záření.

„Hladina vitaminu D pozitivně souvisí s pohyblivostí spermií, vitamin D tak hraje klíčovou roli pro fungování spermií,“ tvrdí doktor Martin Blomberg Jensen.

Reklama

Související témata:

Související články

Banány výrazně podporují mužskou plodnost

Banány mají mnoho na zdraví blahodárných účinků. Podle singapurských urologů by je pak měli jíst především muži, již mají problémy s počtem spermií...

Výběr článků

Načítám