Hlavní obsah

Ochrana dětí proti žloutence typu A je stále aktuální

Novinky, zun

Onemocnění známé jako žloutenka typu A je v Česku stále aktuální. V loňském roce se tímto typem žloutenky u nás nakazilo 862 lidí, z čehož asi třetina byly děti ve věku od jednoho roku do 10 let.

Foto: Profimedia.cz

Žloutenka typu A není jen nemocí špinavých rukou.

Článek

Počet nemocných přesahuje hodnoty typické pro ČR před rokem 2008, kdy u nás vypukla epidemie a žloutenkou A onemocnělo rekordních 1648 lidí.

Ochranu proti onemocnění žloutenkou poskytuje očkování, které je proti typu A a B, ale i proti oběma současně. Nesmí se však zapomínat na prevenci. A protože nejnáchylnější jsou děti, tak právě jim je nutné vysvětlovat, jak se vyvarovat chování, kvůli kterému se mohou žloutenkou typu A nakazit.

Malé dítě si totiž přece potřebuje všechno osahat, vyzkoušet a nezřídka také ochutnat. Starší děti zase jezdí na tábory, chodí do různých zájmových kroužků a tráví hodně času ve skupinách, kde se daří například planým neštovicím, chřipce či žloutence.

„Virová hepatitida A se může šířit velmi rychle a právě děti představují skupinu, která je vůči tomuto onemocnění více vnímavá a nakazí se častěji. Až u poloviny dětských pacientů se přitom nemusí objevit charakteristické zežloutnutí kůže a nemoc může být mylně zaměňována například s chřipkou nebo jinou virózou. Diagnostikovat hepatitidu A může jen lékař“, říká MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze.

Věděli jste že…

- žloutenka A není jen nemoc špinavých rukou?

- u dětí se nemusí projevit typické zežloutnutí kůže a nehtů, a proto je nemoc často zaměňována s chřipkou?

- k přenosu viru žloutenky A se stačí dotknout úst rukama, ve kterých jsme před tím drželi kontaminovaný předmět, nebo se napít nápoje s ledem vyrobeným z kontaminované vody?

- virus žloutenky typu A je velmi odolný, přežije i v ledu a vydrží až pětiminutový var?

Vakcína dokáže jedince ochránit minimálně na 25 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenkou se může nakazit každý

Žloutenka, jinak nazývaná také nemocí špinavých rukou, je stále aktuálním tématem a nakazit se jí může prakticky každý. V průběhu letošního ledna a února...

Výběr článků

Načítám