Hlavní obsah

Lidi s arytmií ochrání zákrok před mrtvicí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiologové pražské Nemocnice Na Homolce jako jedni z mála na světě umějí originálním zákrokem na srdci předejít mozkové mrtvici pacientů s poruchou srdečního rytmu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zákrok spočívá v tom, že se katetrem neboli tenkou hadičkou zavede do ouška levé srdeční síně uzávěr, který dutinu vyplní. Krev se tam nedostane a nemůže vytvářet tromby. Tato léčba se používá u pacientů, kteří nemohou užívat léky na ředění krve,“ řekl Právu primář oddělení docent Petr Neužil.

Mozková mrtvice v ČR ročně postihne 250 lidí na sto tisíc obyvatel. Metoda výrazně zvyšuje kvalitu života nemocných. Ouško levé síně je vývojová výchlipka. V srdci se normálně smršťuje, a tudíž vypuzuje krev vysokou rychlostí.

Při fibrilaci síní se zde krevní tok výrazně zpomaluje, až stagnuje a má tendenci vytvářet sraženiny, tzv. tromby. Kardiologové zjistili, že v oušku vzniká až 95 procent krevních sraženin, které jsou nebezpečné tím, že se při uvolnění mohou dostat srdečními tepnami do celého těla a ucpat cévy nejčastěji v mozku. Tak dochází k mozkové mrtvici. Homolka má s tímto zákrokem bohaté zkušenosti, protože již odoperovala 115 pacientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám