Hlavní obsah

Genetické vlohy k obezitě má v Česku třetina mužů

Právo, per

V Česku má třetina mužů genetické vlohy k obezitě a následnému rozvoji kardiovaskulárních chorob. Vyplynulo to z genetického testování osmi set mužů v průměrném věku čtyřicet let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na projektu se s klinikou GHC Genetics podílela v rámci svých preventivních programů Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

„Prevence je vždy lacinější než následná léčba a měla by být cílená na určité skupiny obyvatel,“ řekl Právu generální ředitel VZP Pavel Horák. Jak dále upřesnil, 25 procent mužů má zvýšené riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, plná pětina genetické vlohy k rakovině prostaty a zhruba každý devátý muž zvýšené riziko cukrovky druhého typu, i když nemá dosud nadváhu.

„Vrozené dispozice pro aterosklerózu, tedy ucpávání cév, má zhruba 20 procent mužů,“ soudí primářka Monika Koudová z GHC Genetics. To je rizikové pro rozvoj Alzheimerovy choroby.

„Dvě třetiny mužů mají nedostatečnou pohybovou aktivitu a téměř polovina nadváhu nebo obezitu,“ uvedla lékařka s tím, že právě odtud může pramenit rozvoj dalších chorob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám