Hlavní obsah

Alergie se mohou poprvé objevit i ve vyšším věku

Novinky, Bohumila Kunertová

Alergie - bez nadsázky strašák mnoha lidí. Alergií je mnoho druhů, stejně tak různorodé jsou i samotné projevy. Jak je poznat a dá se vůbec s alergiemi úspěšně bojovat?

Foto: Profimedia.cz

Na jarní počasí se po zimě těší snad každý, mnozí si ho ale kvůli různým projevům alergií nemohou pořádně užít.

Článek

Kdo doteď nepoznal útrapy spojené s alergií, může být jen rád. I tak lze ale trochu "škodolibě" říct, "co není, může být". Alergie se může objevit prakticky kdykoli a v jakémkoliv věku. Možná už se i objevila, ale mnozí z nás ji jen nerozpoznali.

Nejčastější příznaky 

Prvotní příznaky alergií můžeme mylně považovat třeba za nachlazení. Pokud se jedná o projevy občasné, opravdu to nachlazení může být, jak se ale začnou objevovat pravidelně v určitých časových úsecích, je lépe zajít k lékaři.

A jaké projevy to jsou? Červené podrážděné nebo suché oči, nadměrné slzení nebo záněty spojivek. Alergický kašel, nutkavé pokašlávání, dušnost, pískání na průduškách. Sucho v krku, chrapot, ztráta hlasu, mírná bolest v krku. A všechny tyto obtíže mají společného jmenovatele - právě alergii.

„Alergie zahrnuje širokou škálu onemocnění se společným základem – genetickou dispozicí. Pokud se tato genetická „vloha“ projeví, trpíme příznaky alergické rýmy, alergickým zánětem spojivek, průduškovým astmatem, potravinovou alergií, alergií na hmyzí bodnutí či alergickou reakcí na léky,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová a upozorňuje, že tím výčet alergických onemocnění zdaleka nekončí.

„Alergická reakce se v podstatě může projevit na kterémkoliv systému a orgánu těla. Nejznámější alergickou diagnózou je alergická rýma. U ní pozorujeme vliv sezónnosti se zvýšením zejména v období pylů. Pojem „senná rýma“, který se kdysi pro pylovou alergickou rýmu užíval, však už dávno neplatí. Takzvaná pylová sezóna u nás totiž trvá až osm měsíců – začíná na konci února a končí počátkem října, zahrnuje tedy tři roční období.“

Vhodná léčba

Jako jsou různé projevy alergií, jsou i různé preparáty k léčbě, které se liší účinkem.

K dlouhodobé léčbě se používají takzvané kromony. Nemají prakticky žádné vedlejší účinky, ale působí jen tehdy, pokud je člověk bere ještě před kontaktem s alergenem - tedy dlouhodobě a pravidelně.

Účinnou dlouhodobější léčbou jsou kortikoidy, ty jsou ale podávány spíše jen pacientům, kteří mají závažnější projevy alergií a nezabírají u nich jiné léky.

K léčbě svědění a kýchání se užívají antihistaminika, blokující účinek histaminu, který se uvolňuje v místě podráždění a způsobuje všechny známé nepříjemnosti. Nejčastěji používané jsou léky uvolňující ucpání nosu neboli dekongestiva. Mezi ně patří nosní kapky či spreje, které stahují krevní cévy zásobující nosní sliznici, a tak zmírňují otok a uvolňují ucpaný nos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám