Hlavní obsah

Nejčastější rizika, jež mohou spustit mrtvici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Mozková mrtvice postihuje stále více lidí i v mladším věku. O to zajímavější je studie nizozemských vědců, která odhalila osm rizikových faktorů, jež mohou vést k tomuto náhlému onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Cévními výdutěmi trpí jeden z padesáti pacientů, ale jen u malého množství z nich dochází k prasknutí.

Článek

Jsou to: pití kávy, intenzívní cvičení, smrkání, sex, tlačení při zácpě, pití coly, leknutí, rozčílení.

Všechny tyto činnosti či stavy zvyšují krevní tlak, což může vést k cévní výduti (aneurismatu) a posléze k protržení cévních stěn. Následné krvácení může poškodit mozek nebo způsobit smrt. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Stroke.

Nebezpečné zvýšení krevního tlaku

Vědci z univerzity v Utrechtu sledovali 250 pacientů, aby zjistili, jaké rizikové faktory nebezpečí natržení cévy zvyšují.

Dr. Monique Vlaková, vedoucí studie, vysvětluje: "Mrtvici vyvolávají spouštěče jako sex, smrkání apod., jež mohou za náhlé, i když krátké zvýšení krevního tlaku, což může vést k protržení cévní výdutě," vysvětluje Dr. Monique Vlaková, vedoucí studie.

Podle expertů trpí výdutěmi jeden z padesáti pacientů, ale jen u malého množství z nich dochází k prasknutí. Rizika se zvyšují jen u lidí s vysokým krevním tlakem, který je i prvotní příčinou náhlé cévní mozkové příhody, jelikož oslabuje cévní stěny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám