Hlavní obsah

Srdeční infarkt v ranních hodinách je nejnebezpečnější

– Madrid

Srdeční infarkt je velmi nebezpečné akutní onemocnění. Podle španělských kardiologů je ale velký rozdíl mezi tím, kdy k tomuto onemocnění dochází, zda ráno či večer. Nejhůře prý totiž dopadají případy ranních infarktů. Mezi šestou ranní a polednem je infarkt ničivější a poškozuje větší část srdečního svalu. To vše je způsobeno změnou krevního tlaku, hladiny hormonů a metabolismem.

Foto: Profimedia.cz

První pomoc u člověka s infarktem

Článek

Ráno dochází k infarktům mnohem častěji než v jiné části dne. Studie z Madridu je první svého druhu, která dokazuje, že tyto infarkty jsou také závažnější.

Ráno má člověk nejvyšší tlak, zatímco večer nejnižší, zvláště v době spánku. V krvi je ráno také více stresového hormonu kortizolu, který zvyšuje hladinu krevních cukrů. Navíc se ráno aktivuje metabolismus.

Mnozí postižení infarktem pociťují slabší bolesti už v průběhu noci, ale čekají podle lékařů až do rána na přivolání lékařské pomoci. Tyto případy bývají vůbec nejhorší, protože poškození srdce je dlouhodobé a následně i rozsáhlé.

Při srdečním infarktu jde o každou minutu a je tedy nutné nepodceňovat první signály. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám