Hlavní obsah

Evropský den melanomu otevře kožní ordinace veřejnosti

Novinky, das

Evropský den melanomu, který má upozornit na rizika rakoviny kůže a jak tomuto onemocnění předcházet, letos připadá na pondělí 9. května. V tento den si také každý může nechat u dermatologa zdarma vyšetřit svá pigmentová znaménka.

Článek

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, které se vyskytují stále častěji u mladých lidí. Nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10-29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. Přesto každý rok na toto onemocnění zemře kolem 300 osob. Obvykle kvůli pozdnímu příchodu k lékaři. A i na tento fakt se snaží odborníci u příležitosti Evropského dne melanomu upozornit.

Součástí osvětové kampaně je kromě jiného upozornit i na bezplatné vyšetření pigmentových znamének dermatology. Od roku 2001, kdy se Česká republika k Evropskému dni melanomu připojila, bylo vyšetřeno více než 40 000 zájemců. Podezření na nejzhoubnější nádor - maligní melanom bylo vysloveno v 500 případech a díky jeho včasnému odstranění se podařilo vyléčit velkou část pacientů, u kterých se tato diagnóza potvrdila.

Každoročně jsou v rámci kampaně odhaleny i jiné, nemelanomové kožní nádory, např. spinaliomy a bazaliomy, takže je možné urychleně začít s účinnou léčbou.

Maligní melanom

Je velmi nebezpečný nádor z pigmentových buněk. Může se v zásadě vyskytnout kromě kůže i na sliznici a v oku. Nejčastější je kožní forma. Na těle se může vyskytnout kdekoliv, nejčastěji na plochách, které se vystavují slunečnímu záření nárazově. V místech slunci prakticky nevystavovaných se vyskytuje méně.

Většímu výskytu melanomu všeobecně přispívají kožní fototyp I a II, časté a hlavně dlouhé opalování na slunci (zvláště přes polední dobu), spálení kůže, ale i dlouhodobé opalování kůže, byť tzv. dostatečně chráněné slunečními filtry s vysokým UV faktorem, který sice brání spálení kůže, ale uměle prodlužuje možnost pobytu na slunci bez rizika spálení, ovlivňuje změny imunity v kůži a tak zvyšuje riziko vzniku kožních nádorů.

Jedenkrát ročně je vhodné navštívit kožního lékaře a nechat si vyšetřit pigmentové změny (pihy a mateřská znaménka), nejlépe digitálním dermatoskopem.

Seznam ordinací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že vám hrozí rakovina kůže

Rakovinou kůže ročně onemocní až 1 500 Čechů v průměrném věku 54 let a 300 z nich na toto onemocnění umírá. Velmi často se jedná o lidi, jež zanedbají prevenci...

Výběr článků

Načítám