Hlavní obsah

Mužská plodnost výrazně klesá

Novinky, Andrea Zunová

Trend dnešní doby stále více posouvá věkovou hranici pro těhotenství. Lidé se chtějí vzdělávat, cestovat, budovat kariéru a početí potomka odkládají na později. Když se pak ženy ve vyšším věku pokoušejí otěhotnět, často se setkávají s problémem, že to nejde. Potvrdil to i průzkum Centra asistované reprodukce (GEST). A jak vyplývá ze světových statistik přebírají v posledních letech hlavní podíl na neplodnosti páru spíše muži. A u nich na vině věk není.

Foto: Profimedia.cz

Neplodnost se dá léčit.

Článek

Průměrný věk žen, které vyhledávají pomoc odborníka, se v roce 2010 přehoupl přes 34 let. Oproti předchozím rokům se jedná o poměrně alarmující stav. Před dvaceti lety byl v ČR průměrný věk rodiček necelých 25 let, v roce 2000 již více než 27 let a nadále se každým rokem posouvá.

Čím dál více žen plánuje otěhotnět v pozdějším věku. A není to jen z důvodů, které jsme popsali výše. Často je to i proto, že má žena problém najít vhodného partnera. A to rozhodně není problém nepodstatný.

Věk hraje roli i pro úspěšnou léčbu

„Mladé ženy své těhotenství oddalují a tím zjistí případné problémy již relativně pozdě. Zaznamenáváme stále více žen přes 35 a dokonce i 40 let, což samo o sobě ztěžuje následnou léčbu. Z fyziologického hlediska u žen po 35 roce začíná plodnost klesat a po čtyřicítce je již spíše výjimečné, když žena otěhotní. Jedna věc je samozřejmě věk dle kalendáře a jinou věcí je věk biologický. Existují ženy, které otěhotní i po čtyřicítce, na druhé straně ale mohou mít vážný problém i ženy jen o málo starší než 30 let," řekl vedoucí lékař GEST Jan Šulc. Dodal, že centrum má k dispozici několik testů, které dokáží odhadnout, jak na tom konkrétní žena je.

Neplodnost postihuje stále více i muže

U mužů věk nehraje natolik dramatickou roli, nicméně jejich plodnost i tak klesá opravdu výrazně.

Podle celosvětových statistik vyplývá, že hlavní podíl na neplodnosti páru mají v posledních letech nikoli ženy, ale spíše muži. Neplodnost mužů může být vrozená, daleko častěji je ale získaná, tedy ovlivněná vnějšími faktory. Kromě úrazů či nejrůznějších nemocí zde svou úlohu hraje i znečištěné životní prostředí, špatné návyky (kouření, alkohol) či stres. Bohužel všechny příčiny pravděpodobně ještě ani neznáme.

Není třeba panikařit, ale.....

I když se procento neplodných párů stále zvyšuje, není nutné mít hned po pár měsících strach, že se nepodaří vytouženého potomka počít. Určitá trpělivost je na místě. Lékaři o neplodnosti páru hovoří teprve tehdy, jestliže po roce pravidelných nechráněných sexuálních styků nedojde k otěhotnění.

Pravděpodobnost otěhotnění v jednom měsíčním cyklu je totiž pouze přibližně 20, maximálně 25 %, a to i u mladých zdravých žen se zdravým partnerem.

I v medicíně jsou patrné velké pokroky a tak se dnes neplodným párům nabízí široké spektrum možností, jak zvýšit šanci početí. I úspěšnost léčby se stále zvyšuje. „Léčba neplodných párů vyžaduje čas, psychickou pohodu a hlavně trpělivost. U mladších žen máme více času, což nám umožňuje komplexnější a pozvolnější přístup. Zdaleka ne u každé ženy znamená léčba neplodnosti hned program IVF, tedy mimotělní oplodnění neboli „dítě ze zkumavky“. Téměř 50 procentům párů dokážeme pomoci daleko jednoduššími, méně invazivními a v neposlední řadě i po finanční stránce dostupnějšími léčebnými metodami.

Naopak ale tam, kde již hrozí riziko časového prodlení, tedy především u párů, kde je žena starší 35 let, přistupujeme k léčbě radikálnější. IVF program nabízíme v těchto případech daleko liberálněji. Rád bych zde uvedl, že pomoci dokážeme i u žen, kterým se již ve vaječnících netvoří vajíčka. Otěhotnět jim umožňuje v ČR zcela legální a na našem pracovišti široce rozvinutý program dárcovství vajíček“, informuje Šulc.

Věkové složení pacientek, které se obrací na Centrum asistované reprodukce, protože nemohou otěhotnět
1999200120032005200720092010
Průměrný věk pacientek30,330,630,830,733,233,434
Počet % nad 35 let25,6722,0723,4119,6535,8225,1143,33
Počet % nad 40 let7,466,274,777,9915,3512,7714,99
Zdroj: GEST

Reklama

Související témata:

Související články

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Výběr článků

Načítám