Mnoho typických velikonočních receptů si české hospodyňky předávají z generace na generaci, ale nově se na stolech objevují i zdravější a novátorské verze.

Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 500 g uzeného vepřového (nejlépe krkovička), 6 rohlíků nebo housek, 6 vajec, 200 ml mléka, hrst mladých kopřiv, 250 g brokolice (nemusí být), 4 stroužky česneku, pepř, sůl

Postup: Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme je vejci, která jsme rozšlehali v mléce. Uzené a brokolici nakrájíme na kostičky stejně velké jako pečivo, přimícháme nasekané kopřivové natě, vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem. Směs dobře promícháme a rozetřeme do pekáčku nebo zapékací misky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C nejprve přikryté 25 minut. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dalších cca 20 minut dopékáme, dokud nemá nádivka křupavou kůrčičku.

Tip: Pro ozdobu lze do nádivky přidat vařené vejce

Bramborový salát životabudič
Suroviny: 1 kg brambor, 4-6 lžic majonézy Hellmann’s, hořčice Hellmann’s, 4 lžíce slunečnicového oleje, 10 ks kyselých okurek, 1 větší cibule, 50 ml vody s hnědým cukrem, mleté černé koření

Postup: Studené, uvařené a oloupané brambory nakrájíme na malá kolečka. Kyselé okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. Vložíme do mísy a přidáme majonézu, hořčici, slunečnicový olej a sladkou vodu. Dochutíme mletým černým kořením. Vše nakonec promícháme a necháme uležet do druhého dne.

 Podívejte se, jak se dělá správný bramborový salát

Video

Thajské krůtí tortilly
Suroviny: 250 g termizovaného sýra Philadelphie light, 3 lžíce chilli omáčky, 4 velké tortilly, 2 srdíčka salátu (na proužky), 1 mango (na proužky), 200 g krůtí pečeně (tence krájené)

Postup: Promícháme sýr s chilli omáčkou, osolíme a opepříme. Tortilly tímto vzniklým krémem potřeme. Obložíme salátem, mangem, krůtím masem a stočíme. Podáváme překrojené napůl.

  
Pečená velikonoční nadívaná kachna
Suroviny: - 1 chlazená Vodnaňská kachna, 1 jablko, 3 ks malých žampiónů, lístky kopřiv nebo jiných jarních bylinek, 300 g sušené housky na kostičky, 2 vejce, mléko, 50 g hrubé mouky, 50 g krupice, 10 g másla, 300 g červené cibule, 10 ks šalotky, balsamikový ocet, tymián, sůl, kmín

Postup:  Připravíme očištěnou kachnu, nasolenou hrubou solí, okořeněnou drceným kmínem a lehce posypanou zázvorem. Kachnu zlehka nasolíme uvnitř, naplníme jablky, šalotkou, malými očištěnými žampiony a dáme zvolna péct, aby nebyla vysušená.

Žemlové knedlíky - zaděláme těsto ze suché housky, hrubé mouky, vajec, vaječného sněhu a čerstvých kopřiv. Knedlík poté nejlépe vaříme v páře. Servírujeme přelitý přepuštěným máslem.

Červené zelí - tradiční dušené červené zelí, sladké, zahuštěné

Červená cibulka - Cibulku nakrájíme na měsíčky tak, aby se dobře oddělovaly jednotlivé vrstvy, stejným způsobem nakrájíme šalotku. Vše dáme zpěnit na malé množství olivového oleje, přidáme lístečky tymiánu, vše zalijeme balsamikovým octem, přidáme sůl a třtinový cukr. Vaříme tak dlouho, až se nám balsamiko zredukuje a zhoustne. Dochutíme tak, aby cibulka byla nasládlá.

Velikonoční drůbeží sekaná

FOTO: Vodňanské kuře

Suroviny: mražená drůbeží sekaná značky Vodňanské kuře, 150 g sušené housky, 150 g anglické slaniny, petrželka, majoránka, česnek, 1x vejce, mléko, sůl, 400 g brambor, jarní zelenina (cca á 2 ks - mladá mrkvička, petržel, cuketa, lilek), 10 g másla

Postup: Drůbeží sekanou zvolna pečeme tak, aby byla prohřátá a tepelně upravená uvnitř. Připravíme si žemlovou nádivku provoněnou muškátem, s čerstvou kopřivou a kousky slaniny tak, aby nádivka byla kyprá a klouzavá. Na stůl rozprostřeme vepřovou košilku, naneseme tenkou vrstvu žemlové nádivky a vše navineme na již tepelně upravenou sekanou. Zprudka opečeme ve spoji košilky a poté po celém obvodu a necháme krátce dopéct, než se upeče nádivka.

Bramborové pyré - připravíme jemnou smetanovou bramborovou kaši s mozaikou z jemně krájené a blanšírované zeleniny, sypané na povrchu čerstvou pažitkou a přelitou přepuštěným máslem.

 
Kuřecí rolky s cuketou
Suroviny: 4 vykostěná kuřecí prsíčka bez kůže, 2 malé cukety, 20 g zelených nebo černých oliv, 1/2 zelené papriky a 1/2 žluté papriky, 1 velké rajče, 1 lžíci mletého zázvoru, sůl a pepř

Postup: Nakrájejte osm tenkých proužků cukety podélně. Poté osolte a opepřete kuřecí prsíčka a každé z nich vložte mezi dva plátky cukety. Srolujte a nakonec propíchněte párátkem nebo svažte potravinářskou nití. Nakrájejte papriky a rajče bez semen na malé kostičky.

Poduste kuře, papriky a rajčata asi 20 až 25 minut na varné desce. Před podáváním posypte zázvorem a ozdobte olivami.

Telecí  hřbet na liškách a červeném víně
Suroviny: 500 g telecího hřbetu, 200 g lišek, 2 šalotky, 4 stroužky česneku, 2 dcl červeného vína, 3 dcl hovězího vývaru, 30 g másla, 2 polévkové lžíce rajského protlaku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Do rozpáleného hrnce Tefal ActiFry vložíme maso nakrájené na kostky a necháme cca 5 minut péct. Po částečném opečení maso vyjmeme, vnitřní nádobu utřeme do sucha a vložíme přibližně 2 polévkové lžíce olivového oleje, šalotku, papriky a lišky.

Necháme péct do zlatavé barvy, pak přidáme česnek a rajský protlak a necháme dalších 5 minut restovat. Zalijeme vínem, vývarem a vložíme zpět opečené maso. Maso dusíme dle potřeby do měkka cca 45 minut. Vzniklou směs dle potřeby dohustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a máslem.

Jarní salát
Suroviny: hlávkový (ledový) salát, ředkvičky, jarní cibulka, kedlubny, plátkový sýr Madeland Light, citrón

Postup: Ředkvičky očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Pokud máte štěstí a lístky ředkviček jsou pěkné a nepoškozené, přidejte je do salátu také. Mají jemně nahořklou chuť a váš salát získá na originalitě. Nadrobno nakrájejte jarní cibulku, která dodá vašemu salátu šmrnc a svěží chuť. Oloupejte kedlubny, nakrájejte je na kostičky a natrhejte několik listů hlávkového salátu. Přidat můžete i další druhy zeleniny, záleží jen na vás a vaší fantazii. Nezapomeňte přidat i nakrájený plátkový sýr.

Chuť salátu pomůže zvýraznit zálivka. Zkuste vynechat ocet a místo něj použít citronovou šťávu dochucenou cukrem. Přidejte olivový olej a čerstvé bylinky, to vše dle chuti.

Šunkovo - sýrové zobání
Suroviny: 400 g tvrdého sýra Madeland, 100 g másla, 400 g plátkové šunky, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti

Postup: Tvrdý sýr nastrouhejte, dejte do mísy, přidejte změklé máslo, sůl, pepř, nasekané bylinky a dobře promíchejte. Měla by vzniknout pomazánka. Na pracovní desce si rozložte fólii, položte na ní plátek šunky a namažte pomazánkou. Přikryjte dalším plátkem šunky a opět pomažte pomazánkou. Takto udělejte pět vrstev a začněte na nové fólii znova. Zakončete vždy šunkou. Takto připravené polotovary zabalte do fólie a dejte do druhého dne vychladit do lednice. Pak vykrajujte různými vykrajovátky libovolné tvary a podávejte jako chuťovku k červenému vínu.

Velikonoční mazanec

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, sůl, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, citronová kůra, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, 1 velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření.

Postup: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé vlahé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek.

Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout aspoň 2 hodiny; čím déle kyne, tím je lepší. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme bochánek, uprostřed uděláme křížek, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu.



Marcipánový chlebíček s brusinkami

Suroviny na cca 16 kousků: 200 g měkkého másla nebo margarínu, 100 g měkkého marcipánu, 150 g jemného cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 čajové lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče, 4 vejce, špetka soli, 125 g mouky, 125 g kukuřičného škrobu, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 200 g sušených brusinek + 1 čajová lžička mouky

Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, 2 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce rumu

Kromě toho: moučkový cukr na posypání

Postup: V míse utřete máslo nebo margarín do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně do mísy spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny zhruba 6-8 minut.

Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte jednu čajovou lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte je do těsta.

Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček (o velikosti zhruba 28-30 cm). Pečte zhruba 1 1/2 hodiny v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Koláč zakryjte, aby příliš neztmavnul.

Nechte na mírném ohni 3-5 minut povařit pomerančovou šťávu s cukrem. Přidejte rum. Horký koláč potřete sirupem. Nechte ho vychladnout a zabalte ho do alobalu. Nechte 1-2 dny odpočinout. Posypte chlebíček moučkovým cukrem.

Výživové hodnoty v jednom kousku: Energie: 275 kcal / 1151 kJ Bílkoviny: 3,5 g Tuky: 14,3 g Sacharidy: 33 g


Koláčky s náplní z vanilkového pudinku, máku a brusinek

Suroviny pro 10 kusů:

Na těsto: 500 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 250 ml vlažného mléka, 100 g cukru, 75 g rozpuštěného másla

Na náplň: 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 450 ml mléka, 40 g cukru, 125 g sušených brusinek , 30 g kalifornských vlašských ořechů, 1 balení (250 g) máku

Kromě toho: 50 g meruňkového džemu

Postup: V míse smíchejte mouku se sušeným droždím. Přidejte mléko, cukr a máslo. Těsto zpracujte hnětací násadou ručního mixéru. Pak ho zakryjte a nechte ho asi 20 minut vykynout na teplém místě.

Na náplň rozmíchejte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí ve 100 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a vařte za stálého míchání. Nasekejte brusinky a přimíchejte je do pudinku (kromě 2-3 polévkových lžic). Nasekejte vlašské ořechy a vmíchejte je do máku.

Vyválejte kynuté těsto a rozdělte ho zhruba na 10 stejně velkých dílů. Z každého dílu utvořte malý bochánek a dlaní ruky ho vytlačte na koláček. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Naplňte koláčky vanilkovým pudinkem a mákem. Pečte zhruba 18-20 minut v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 3-4, horkovzdušná trouba: 180 stupňů).

Smíchejte džem s 1 polévkovou lžící vody a přiveďte k varu. Prolisujte džem přes sítko a potřete jím koláčky. Posypte je zbylými brusinkami.

Výživové hodnoty v jednom kusu: Energie: 485 kcal / 2030 kJ Bílkoviny: 9,3 g Tuky: 14,4 g Sacharidy: 80 g


Rychlý medovník
Medovník

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 200 g cukru, 700 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 300 g másla, 120 g medu, 1 lžička octa, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 konzerva Salko Karamel.

Postup: Sto gramů másla, med a cukr vymícháme do pěny. Smícháme sodu a ocet a přidáme ke směsi. Na plotně směs zahřejme a přidáme vejce. Mícháme, až směs získá světle hnědou barvu. Poté odstavíme. Po zchladnutí přidáme mouku.

Těsto necháme odpočinout. Vyválíme 8 až 10 tenkých placek. Pečeme na pečícím papíře 5 minut na 180 stupňů.

Krém na slepování jednotlivých placek získáme jednoduše – použijeme pouze Salko Karamel. Jednotlivé placky potřeme krémem a klademe na sebe. Poslední placku rozdrtíme a posypeme s ní vrch medovníku.


 Tipy na výslužku pro koledníky