Nejnovější pokus, kterého se po 18 let účastnilo 41 934 mužů a 84 276 žen, potvrzuje, že lidé, kteří vypili denně nejméně 7 šálků kávy, měli náchylnost k onemocnění cukrovkou typu 2 poloviční ve srovnání s těmi, kteří vypili jen dva šálky.

Riziko onemocnění je zvlášť vysoké u obézních lidí a u lidí s nedostatkem pohybu. Ohrožuje v poslední době zvýšenou mírou Američany, kteří mají sklon k přejídání a málo se pohybují. Cukrovkou jich dnes strádá 18 miliónů.

Od středního věku se u pacientů objevuje nejčastěji právě typ 2 mellitus. Narušuje působení inzulínu a schopnost těla uchovávat energii z potravy.

Výsledkem je, že se v krvi hromadí cukr, což může časem vést k oslepnutí, selhání ledvin, nervovým poruchám a srdečním onemocněním. Kofein ovlivňuje způsob, jakým tělo s cukrem nakládá.