Hlavní obsah

Časté používání ústní vody může mít i negativní následky

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústní voda je pro mnohé lidi každodenní nepostradatelnou součástí správné dentální hygieny. A to nejen v boji se zubním plakem, ale i jako pomůcka pro lepší dech. Její časté používání ale může způsobovat víc škody než užitku.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků by se neměla ústní voda používat ihned po čištění zubů. Složky ve vodě a v pastě mohou negativně reagovat a celkově tak snižovat požadovaný účinek.

Článek

Některé ze složek, které ústní vody obsahují, mohou prý zuby a dásně při nesprávném používání spíše poškodit, varuje stomatolog Robin Seymour.

Mnohé ústní vody obsahují alkohol (některé až 26 procent) a další podpůrné ingredience jako mentol, eukalypt a thymol, které při správném použití pomáhají v boji se zubním plakem.

Alkohol sám o sobě ale způsobuje sucho v ústech a ničí hlen, který pomáhá v ústech udržovat vlhko. Takový vliv může vést až ke špatnému dechu a nepříjemnému ostrému pocitu v ústech, uvádí Seymour. Podobné příznaky podle něj může způsobovat i nadměrné užívání ústních vod s větším obsahem alkoholu.

Vody založené především na alkoholu mohou být podle některých zjištění také důvodem zvýšeného rizika rakoviny ústní dutiny. Podle vědců, kteří publikovali tyto závěry v lékařském věstníku v roce 2009 totiž etanol (alkohol) dovoluje látkám způsobujícím rakovinu pronikat do sliznice úst mnohem snadněji. [celá zpráva]

Zubní pasta a ústní voda nejsou velcí kamarádi

Lékaři také zjistili, že není vhodné používat ústní vodu ihned po čištění zubů. Některé složky v zubních pastách (např. různá pěnidla) totiž mohou reagovat s fluoridem v ústní vodě a deaktivovat ho, čímž se zcela ztrácí požadovaný účinek. Proto odborníci doporučují mezi čištěním zubů a použitím ústní vody dodržovat rozestup minimálně půl hodiny.

Některé ústní vody také mohou při pravidelném používání vytvářet na zubní sklovině tmavé skvrny. "Chemikálie obsažené v ústní vodě mohou negativně reagovat na přídavné látky obsažené v potravinách (např. v kole, čaji, kávě či červeném víně) a zubní sklovina se tak může při delším používání nepříjemně zabarvovat," vysvětlil Seymour.

Radši se poraďte se zubařem 

I když hodnocení nevyznívá příliš pozitivně, odborníci používání ústních vod zcela neodsuzují. "Každopádně je ale lepší se o výběru vhodné ústní vody poradit se svým zubařem," doporučuje profesor Damien Walmsley z britské zubařské asociace.

Opatrní při výběru by měli být především lidé, kteří trpí krvácením nebo záněty dásní. Nevhodná voda by mohla jejich potíže ještě zhoršit. I když netrpíte žádnými obtížemi, doporučují odborníci používat ústní vody bez alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám