Hlavní obsah

Ženy po čtyřicítce často trpí "zrcadlovou fobií"

Novinky, Bohumila Kunertová

Díváte se ráno do zrcadla, a nejste spokojeni s osobou, kterou v něm vidíte? Nezoufejte, rozhodně nejste sami, koho takové ranní pohledy nepotěší. Pokud jste ale i přes očekávaný nepříjemný pohled schopni se do zrcadla podívat, jste na tom rozhodně lépe než ti jedinci, kteří trpí tzv. zrcadlovou fobií.

Foto: Profimedia.cz

Až 90 procent žen po padesátce trpí tzv. zrcadlovým syndromem, mají chorobný strach ze svého odrazu v zrcadle. Podle odborníků je na vině stále více módní trend mladistvého vzezření i v pokročilejším věku.

Článek

Jak vědci uvádějí, zrcadlovou fobií, neboli chorobným strachem ze svého vzhledu, trpí v převážné většině ženy, a to hlavně mezi 40. a 50. rokem života, kdy toto číslo dosahuje až neuvěřitelných 90 procent. Takové ženy jsou natolik nespokojeny se svým vzhledem, že trpí nezvladatelnými pocity úzkosti právě při pohledu do zrcadla.

Podle podrobnějších studií bylo zjištěno, že pouhých devět procent žen kolem padesáti let věku je spokojeno se svým odrazem v zrcadle v porovnání se 43 procenty dvacetiletých, citoval server Daily Mail.

Být mladá je stále více "in"

Ruku v ruce s moderní medicínou, která ženám umožňuje i v pokročilejším věku vypadat mladistvě, jde podle odborníků i zvyšující se nespokojenost se svým vzhledem. Dokazují to i výsledky průzkumu žen ve středním věku, kdy každá z dotázaných uvedla, že by na svém vzhledu něco změnila. Nejčastějšími zmiňovanými úpravami bylo celkové zlepšení postavy nebo menší bříško. Následovaly úpravy paží a zmírnění celulitidy na nohou.

V průběhu studie, které se zúčastnilo celkem 1200 žen, bylo hlavním požadavkem popsat svou postavu. Více než polovina padesátnic hodnotila svou postavu jako průměrnou či nevzhlednou. Ženy kolem dvaceti let věku hodnotily svou postavu jako "atraktivní".

"Bohužel žijeme v době, kdy je ženskost a atraktivita spojována s mladistvým vzhledem, jde vlastně o definici, která se stala posedlostí celé společnosti. V takovém prostředí bohužel ani psychologická podpora nemá svůj význam, není se tak čemu divit, že se ženy ve středním věku cítí být neviditelné, nebo o dost hůř - neatraktivní," uvedla psycholožka Susan Quilliamová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám