Při hubnutí pomáhá především vysoký obsah vlákniny ve slupce jablka a pak také vysoký obsah fruktózy - jednoduchého cukru, který se oproti běžnému cukru vstřebává pomaleji, čímž napomáhá k udržení stálé hladiny cukru v krvi.

Podle nejnovější vědecké studie mohou jablka i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4 - 5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.

Navíc se podle vědců u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí.  Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.

Snižují chuť k jídlu

"Jde o skutečně neuvěřitelné výsledky. Nikdo z vědců neočekával, že by jablka na hladinu špatného cholesterolu tak příznivě působila," dodává pro deník Daily Mail vědec Bahram Arjmandi z Floridské státní univerzity.

Během výzkumu navíc ženy v průměru o 1,3 kg zhubly a to i přesto, že jablky jedla nad rámec jejich denního jídelníčku. Denně přijímaly o 240 kalorií víc.

Za snížení cholesterolu podle vědců mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.

Na trhu se brzy objeví dokonalejší odrůdy jablek

Na základě dekódování genetického kódu jablek vědci neustále pracují na vypěstování dokonalejších odrůd, jež budou nejen zdravější, ale také chutnější.

Podle odborníků za 4-5 let tato upravená jablka budou běžně k dostání ve všech supermarketech.

Upravená jablka ochrání tělo i před dalšími nemocemi, jako jsou např. rakovina, cukrovka či Alzheimerova choroba.