Hlavní obsah

Mladí Američané v obezitě vedou, v Litvě jsou nejštíhlejší

Právo, Iveta Kramešová
KODAŇ

Americká mládež je nejtlustší na světě, naopak mladí Litevci se pyšní nejlepší váhou. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý zveřejnil tým odborníků z dánské Kodaně. Češi se drží na průměru.

Článek

Po dobu 12 měsíců testovali na 30 tisíc mladých lidí mezi 13 až 15 lety, kterým měřili takzvaný Index BMI (Body-Mass-Index) vypovídající o množství tělesného tuku. Na jeho základě sestavili pro některé země neradostné pořadí.  

Země, které USA dohánějí

Prvenství Spojených států nikoho zas až tak nepřekvapilo. V šoku ale bylo Řecko, Portugalsko, Izrael, Irsko a Dánsko. Jejich mládež se Američanům blíží znepokojivou rychlostí.

"Zbytek světa nás dohání, ale stále jsme první. Bohužel. Tento závod bychom raději prohráli," postěžoval si doktor David Ludwig, obezitolog bostonské nemocnice.

Odchovaní na hamburgerech

Podle studie je 15 procent 15letých Američanek doslova obézních. Hoši jsou na tom lépe pouze o jedno procento. Na 31 procent dívek a 28 procent chlapců v USA trpí nadváhou.

Důvodem je to, že americká mládež doslova vyrůstá na fast foodech, rychlém občerstvení, které si s nějakým tím tukem navíc starosti nedělá. Pro třetinu americké mládeže jsou výrobky rychlého občerstvení na denním pořádku.

Navíc americké děti postrádají dostatek pohybu. Do školy je totiž často vozí rodiče autem, z ní se zase svezou domů a vysedávají u televize či před monitory počítačů.

Litva vyhrála

Nejméně obézní mládeží se pyšní Litva. Jen dvě procenta dívek a 0,8 procenta chlapců trpí obezitou. Podle odborníků může děkovat tomu, že nemá mnoho restaurací typu fast food a děti nemají dostatek peněz na nákup různých sladkostí a přeslazených limonád.  

Obezita - celosvětový problém

Americký způsob života a stravy snad nejvíce pobuřuje Francouze. Ani oni se ale hrozbě obezity nevyhnou. Trpí jí na 4 procenta patnáctiletých Francouzek a 3 procenta stejně starých Francouzů. V Německu stejný problém postihuje 5 procent mládeže. Podobně dopadla v testu i Česká republika, kde je 6 procent obézních dívek a 5 procent chlapců.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se obezita stává celosvětovým problémem. V průzkumu byla použita data z Rakouska, České republiky, Dánska, Belgie, Finska, Francie, Německa, Litvy, Irska, Izraele, Portugalska, Slovenska, Švédska a USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Austrálie občanům: tlustí si připlatí

Australská vláda se rozhodla, že bude diskriminovat své spoluobčany, kteří si rádi dopřávají jídlo a málo se pohybují. Mluvčí ministerstva sociálních věcí...

Dvě třetiny Čechů mají nadváhu

V České republice je 22 procent obézních mužů a 25 procent obézních žen. Nadváhu má dalších 48 procent mužů a 30 procent žen. Znamená to, že více...

Tlouštíci si oblíbili bandáže žaludku

Lidé, kteří se trápí nadváhou a u nichž selhaly veškeré diety, cvičební programy a potravinové přípravky na snížení váhy, stále častěji svěřují svá otylá těla...

Výběr článků

Načítám