Hlavní obsah

Hmyzem přenášené choroby lze šířit i pohlavním stykem

Fort Colins

Doposud neexistovaly adekvátní důkazy o tom, že člověk infikovaný hmyzem může tuto infekci dál přenášet pohlavním stykem na své partnery. Biolog Brian Foy z Colorada ale důkazy má. On sám totiž pohlavním stykem nakazil svou manželku virem Zika, který se v Senegalu do jeho krve dostal po štípnutí komára.

Článek

Doktor Foy byl se svým studentem, doktorandem Kevinem Kobylinskim, v roce 2008 v Senegalu chytat komáry, aby mohl studovat jejich parazity přenosné na člověka. Pět dní po návratu oba měli na těle vyrážky, začali mít bolesti hlavy, závratě a otoky, navíc je bolely klouby horních i dolních končetin. Foy později přiznal, že měl zánět prostaty, zažíval bolestivé močení a v ejakulátu objevil krev.

Několik dní po návratu ze Senegalu onemocněla i Foyova manželka Joy, jejich děti byly ale zdravé po celou dobu. Je jisté, že se Joy nakazila právě pohlavním stykem.

„Ve vědecké literatuře existují zprávy o tom, že se choroby přenášené komáry mohou na jiné lidi přenést i pohlavní cestou, toto je ale první solidní důkaz,“ tvrdí doktor Foy z Colorado State University.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám