Hlavní obsah

Internet pomohl Kryštofovi k vozíku

V březnu přinesly Novinky zprávu o čtyřiadvacetiletém Kryštofovi Petele, kterému se loni v říjnu za nejasných okolností stala vážná nehoda, po níž přestal chodit. Kryštof tehdy velmi toužil po invalidním vozíku. Díky charitativní internetové sbírce projektu Český internet pomáhá, kterou podpořily Novinky i česká portálová jednička Seznam, jej bude mít.

Článek

Internetová charitativní sbírka, kterou zorganizovaly Konto Bariéry a Člověk v tísni probíhala od 21. března do 5. dubna. Vybrané peníze zaplatí i invalidní vozík pro Kryštofa.

Co se Kryštofovi stalo? Letos čtyřiadvacetiletý mladík vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou a poté se stal studentem strojní fakulty ČVUT. Sportoval, hrál rád golf a byl zapálený muzikant. Loni v říjnu se však jeho život obrátil naruby. Z 20. října 2010 si pamatuje jen, že se vracel pěšky z koncertu a pak se probudil až v nemocnici.

První co slyšel, bylo: „Našli jsme vás pod mostem, máte zlomený obratel a přerušenou míchu. S rukama budete možná hýbat, s nohama ne…“ [celá zpráva]

Kryštof nyní absolvuje rehabilitační pobyt v Kladrubech, ale pak chce začít žít běžný život. K tomu mu má pomoci právě kvalitní vozík. "Z Kladrub pojedu tak za půl roku, ale to je jen odhad. A vozík byl jasná volba, nechci zůstat v posteli," uvedl Kryštof s nadsázkou. Investice do vozíku není malá. Dobrý, lehký a snadno přepravitelný vozík totiž stojí více než 80 000 Kč.

Český internet pomáhá

„Projekt ‚Český internet pomáhá‘ je hned v několika ohledech jedinečný. Dává příležitost zapomenout na každodenní konkurenční boj a naopak vybízí ke spolupráci s cílem pomoci tam, kde je to skutečně potřeba. Příkladem velkým internetovým serverům, které projekt současně podporují, jdou hned sami organizátoři - Konto BARIÉRY a Člověk v tísni. Obdobné spojení dvou neziskových organizací, se zatím nikdy neuskutečnilo“, vysvětluje Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY.

Všichni partneři i organizátoři projekt podporovali bez nároku na úhradu jakýchkoli nákladů.

Podrobnosti na www.internetpomaha.cz.

Sbírka snad usnadní Kryštofovi návrat do normálního života, v němž si chce například bezbariérově upravit bydlení, vrátit se ke své práci a dostudovat školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám