Hlavní obsah

Kašel je třeba léčit co nejdříve

Právo, MO
PRAHA

Akutní onemocnění dýchacího ústrojí bývá doprovázeno příznaky, které jsou často neprávem podceňovány. Patří mezi ně i kašel. Jde o obranný mechanismus, s jehož pomocí se tělo zbavuje nežádoucích částic z dýchacích cest.

Článek

Kašel doprovází nachlazení, chřipku, zánět průdušek a plic, vdechnutí cizího tělesa a dráždivých látek, jako např. kouře, chemikálií nebo prachu. Při těchto stavech hraje kašel významnou roli, protože s jeho pomocí se tělo zbavuje nečistot, které se nahromadily nebo vnikly do dýchacích cest.

Vyplatí se nevyčkávat

Mnohdy se stává, že je hlen v dýchacích cestách příliš hustý a nemůže být vykašlán. To vytváří dokonalé prostředí pro množení bakterií, které mohou být příčinou závažné infekce. Potrápit může také suchý dráždivý kašel, který vyvolávají látky z vnějšího prostředí nebo virová infekce.

Kašel, zvláště silný a dlouhodobý, způsobuje mimořádné zatížení organismu. Může vést k poruše spánku či přijímání potravy, může způsobit bolesti na hrudi, může vyprovokovat také zvracení. Navíc našemu okolí hrozí možnost kapénkové nákazy. Těmto nepříjemným důsledkům je třeba předejít, proto je nezbytné začít s jeho léčbou již v jeho počáteční fázi.

Chronický kašel dokáže potrápit dlouhé měsíce

Úlevu a usnadnění při odkašlávání přinesou expektorancia (léky usnadňující vykašlávání), které navíc zklidňují i katar průdušek. Mezi nejoblíbenější patří ty, které jsou ve formě sirupu. Obvykle se dobře polykají a jsou vhodné i pro děti. Pokud není kašel efektivně léčen, může přejít do chronické formy a postiženého trápí i několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám