Hlavní obsah

Syndrom počítačového vidění může velmi znepříjemnit život

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život bez počítače a internetu si dnes neumí představit asi nikdo. Lidé tráví u monitorů stále více času a tak není divu, že většinu z nich trápí některý z příznaků syndromu počítačového vidění. I když se nejedná o závažné onemocnění, problémy s očima mohou velmi znepříjemnit život a především výrazně snížit pracovní výkonnost.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považování za nejcennější lidský orgán.

Článek

Upřený a dlouhodobý pohled do monitoru počítače poškozuje zrak dospělých i dětí. Monitor totiž vytváří pro náš zrak velmi náročné prostředí, protože neposkytuje zdaleka tak ostrý obraz, jak se nám jeví, a naše oči musejí neustále zaostřovat a dolaďovat.

Přestože se nejedná o závažný stav, podle odborníků ze serveru Zelený-zákal.cz by lidé měli být na své oči opatrní. A pokud trpí nějakým problémem, neměli by oddalovat návštěvu u očního lékaře.

Komplikace u lidí s bifokálními brýlemi

Vědci z Americké optometrické společnosti (AOA) prováděli výzkum počítačového vidění mezi tisícem dobrovolníků starších 18 let. Kromě problémů s očima si tito lidé nejvíce stěžovali na bolesti zad a ramen, a to zejména ti, kteří nosili bifokální brýle.

Bifokální skla totiž většinou nejsou upravena pro práci na počítači. Lidé, kteří mají tento typ brýlí, proto musí držet hlavu v nepřirozené pozici nakloněné ke klávesnici, když píší, a naopak když čtou, musí hlavu odklánět, což je velmi nepohodlné.

Jak předcházet unaveným a přepracovaným očím

Předcházet unaveným a přepracovaným očím můžeme i pomocí několika drobných změn, které uděláme na svém počítači a ve svém pracovním prostředí.

1. Nenechte se oslnit – nastavte si osvětlení svého pracovního místa tak, aby lesk na monitoru počítače byl co nejmenší, a vaše oči se tak nemusely zbytečně namáhat. Na monitor by nemělo dopadat přímé světlo z okna a také umělé osvětlení místnosti je pro práci na počítači vhodné spíše tlumenější.

2. Upravte si pracovní plochu – podle odborníků je nejvhodnější pozice monitoru mírně pod úrovní vašich očí, ve vzdálenosti 55 až 65 cm od obličeje. V této pozici nebudete muset natahovat krk ani napínat oči.

3. Dopřejte svým očím pauzu – přibližně každých dvacet minut dejte svým očím na dvacet sekund oddych. Odvraťte pohled od monitoru a zadívejte se třeba z okna nebo přejíždějte pohledem po místnosti.

4. Mrkejte - Při práci na počítači je důležité nezapomínat mrkat. Když se budete  soustředit, zjistíte, že se mrkací reflex při hledění na monitor zpomalí, a tak dochází k vysušování očí.

5. Upravte si monitor – nastavení vašeho monitoru není neměnné, obzvláště pokud vám nevyhovuje. Věnujte mu chvíli času a upravte si jas, kontrast a velikost písma přesně podle svých potřeb.

6. Pomoci může i oční gymnastika - která uvolní okohybné svaly, díky čemuž oko zůstane mnohem déle v pozoru a únava tak přichází mnohem později.

Ukázka cvičení: 1. odvraťte zrak od počítače a zaměřte se na nějaký vzdálený předmět a jezděte přitom očima nahoru a dolů. 2. Zaměřujte se střídavě na blízké a vzdálené předměty - cvičení opakujte nejméně desetkrát.

Syndrom počítačového vidění se nejčastěji projevuje:

  • rozmazaným viděním
  • dvojitým viděním
  • suchým a zarudlým okem
  • podrážděným okem
  • bolestí hlavy
  • bolestí krční páteře nebo zad.

Další variantou je i oční jóga. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Léčba bionickým okem vrací nevidomým zrak

„Je to nádhera. Rozeznám bílé, šedé a černé ponožky!“ To, co pro nás „normální“ lidi je naprostá samozřejmost, vnímá třiasedmdesátiletý Angličan Ron jako...

Výběr článků

Načítám