Vědci zkoušeli na střevní bakterii Escherichia coli (E. coli) směsi různých látek, které by snižovaly rychlost bakteriálního množení. Právě směs obsahující cukry lidského mléka významně dokázala snížit rychlost množení E. coli. Přitom ale oligosacharidy mateřského mléka nepotlačují dětskému organismu prospěšné bakterie a navíc dokáží vyvažovat pH prostředí dětských střev tím, že ho činí kyselejším. A kyselá reakce střev je velmi nepříznivá pro škodlivé bakterie.

Náhražky dostatečně nechrání

Odborníci rozdělili devadesát zkoumaných kojenců do dvou skupin. První z nich podávali stravu s mateřským mlékem, zatímco druhá skupinka dětí dostala výživu z běžných náhražek lidského mléka. U druhé skupiny byla pak v bakteriálních stěrech nalezena dvě až tři procenta škodlivých organismů, zatímco u dětí krmených lidským mlékem jen necelé půl procento škodlivých bakterií.

"Studie nám poskytla několik velmi zajímavých závěrů. Sacharidy vlastní lidskému mléku dokáží nejen selektivně potlačit škodlivé částice, ale navíc ty užitečné podpořit v jejich růstu," řekla vedoucí výzkumu Natasha Byeová z výzkumné společnosti Milupa.