Hlavní obsah

Remoska zvládne hotové jídlo, minutku i dezert

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O spotřebičích pro přípravu jídla na chatě mají Češi jasnou představu. Nemusí být velké, zato však multifunkční, a hlavně s nízkou spotřebou energie. Jsou-li přenosné, tím líp. A právě taková je remoska, elektrická pečicí mísa, kterou si u nás pořídilo na 30 procent domácností.

Foto: František Petrák, Právo

Z remosky prý bývá nejlepší pečené kuře. Jeho skvělá chuť je výsledkem konstrukce spotřebiče, v němž se zároveň peče i dusí a přebytečná pára odchází speciálně kalibrovanými otvory ve víku.

Článek

Malý víceúčelový kuchyňský spotřebič si už vítězně otevřel i cestu do světa. Remosce propadli zákazníci hlavně ve Velké Británii, kam se vyváží skoro 50 procent produkce.

„Jeden britský uživatel nám dokonce napsal, že než se oholí, připraví mu remoska tradiční anglickou snídani - slaninu, fazole i vejce. Navíc je i velmi vhodná pro zapékání sendvičů, brambor a rajčat, které mají v Anglii tak v oblibě,“ upřesňuje Ivo Svoboda, ředitel firmy Remoska, s. r. o.

Proti elektrické troubě uspoří remoska až 80 % energie. V té klasické se nejprve ohřívá vzduch a teprve až od něj jídlo. V remosce vchází teplo přímo do surovin. Odpadá tedy první fáze ohřevu zvyšující spotřebu energie.

Něco navíc od mistra Václava Šmerdy, nositele Kříže svatého Vavřince, nejvyššího kuchařského ocenění v ČR:
„Při jedné návštěvě u sousedů jsme dostali hlad, ale v chladničce zbylo už jen syrové kuře. Chvilku jsme se hecovali, co s ním, až došlo na sázku. Nepřipravím-li z něj jídlo jen v jednom hrnci, budu chudší o láhev dobrého vínka. A moji sousedi dobráci se navíc zlomyslně rozhodli pro kuře na paprice. Sáhl jsem tedy po remosce. Jenže vyvstala otázka, jak udělat nezbytný paprikový základ. Po krátkém přemýšlení jsem kuře obalil v paprice s olejem (viz recept) a bez dalšího nádobí i cedníku omáčku do hladka umixoval přímo v remosce. Vyhranou láhev jsme vypili společně se sousedy, kteří od té doby připravují už jedině Šmerdovo kuře na paprice v remosce.“

Remoska má dokonce tak nízký příkon, že ji lze přes 12voltový měnič připojit na autobaterii a teplý pokrm připravit třeba i na dálničním odpočívadle.

Nepřilnavý vnitřek tohoto šikovného kuchyňského pomocníka umožní vařit jen s minimem tuku, či dokonce zcela bez něj.

„To má význam zejména pro lidi se šetřicí dietou nebo trpící vysokou hladinou cholesterolu. A samozřejmě také pro diabetiky. Remoska je ideální rovněž pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat. Například zelenina je v ní hotová velmi rychle, takže si zachová mnohem více vitamínů,“ poznamenala na adresu remosky nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Otázka pro Ivo Svobodu, ředitele společnosti Remoska, s. r. o.:

S jakým nejkurióznějším použitím remosky jste se setkali?

Že v ní lidé vaří rýži i zelí, a dokonce pečou chleba, asi nepřekvapí. Jeden uživatel si zapnul remosku v maringotce a těšil se na šťavnatou pečínku. Pak ho však náhle odvolali k havárii v chemičce. Na milou remosku si vzpomněl až po několika hodinách. Už se viděl, jak dorazí k hromadě popela. Maringotka ale zůstala celá, jen maso bylo trochu vysušené. Remoska dokonce svého času sloužila i jako pračka. Jak jsem se dozvěděl, v 60. letech v ní totiž některé zdravotní sestřičky vyvařovaly své bílé límečky.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (4 porce)
Těsto: 25 g droždí, 500 g hladké mouky, 70 g cukru krupice, 3 dl mléka, 2 vejce, 150 g másla, sůl, citrónová kůra. Krém: 7 dl mléka, 100 g cukru, 3 žloutky, půl sáčku vanilkového cukru, půl sáčku vanilkového pudinku
1. Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít.
2. Do zbylé mouky přidáme vejce, cukr, kůru z citrónu, rozpuštěné máslo, zbytek vlažného mléka a kvásek, vypracujeme těsto a dáme vykynout. Pak z něj vytvarujeme válečky (průměr 1,5-2 cm), které rozkrájíme na dílky, naskládáme do máslem vymazané remosky a ještě promastíme máslem.
3. Buchtičky necháme vykynout, pak je na povrchu potřeme máslem a upečeme v remosce do zlatova.
4. Polovinu mléka svaříme s cukrem a do vroucího přidáme pudinkový prášek s vanilkovým cukrem a dál už nevaříme. Do směsi vmícháme žloutky s mlékem - už ale nevaříme, aby se nesrazily. Aby se na něm netvořil škraloup, lehce jej posypeme moučkovým cukrem. Krém se dá dochutit i vhodným likérem.
Tip: Buchtičky lze podávat také s malinami krátce povařenými s cukrem a zahuštěnými solamylem.
Velikonoční nádivka (1 mísa klasické remosky)
400 g uzeného masa, 100 g slaniny, 5 starších rohlíků, 6 vajec, 0,25 l mléka, 100 g mladého čerstvého špenátu, čerstvé bylinky (petrželová nať, pažitka, majoránka, sůl, pepř mletý, muškátový květ), máslo na vymazání, strouhánka na vysypání
1. Rohlíky i slaninu nakrájíme na kostičky, krátce zapečeme v remosce a vyjmeme.
2. Pak do nich vmícháme rozšlehané žloutky s mlékem, sekané bylinky, sůl, pepř, muškátový květ a přidáme vyšlehaný sníh z bílků.
3. Směs zlehka promícháme, naplníme do vytřené a vysypané remosky a upečeme do zlatova.
Tip: Přidáme-li místo mléka smetanu a rozpuštěné máslo, nádivka bude vláčnější a ještě chutnější.
Vepřová krkovička plněná kysaným zelím (4 porce)
600 g vepřové krkovice bez kosti, 400 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 3 dl světlého piva, 50 g sádla, hořčice, česnek, mletý kmín, sůl, pepř, 600 g brambor
1. Krkovičku rozdělíme na čtyři řízky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na maso položíme plátky slaniny, zelí a svineme.
2. Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, jimiž vyplníme dno remosky lehce vytřené sádlem, a položíme na ně závitky.
3. Smícháme hořčici, česnek, sůl, drcený kmín i pivo a směs nalijeme na maso. Pečeme asi hodinu a podle potřeby podléváme.
Tip: Brambory můžeme naplátkovat i neloupané. Remosku před použitím předehřejeme.
Tradiční kuře na paprice (4 porce)
1 chlazené kuře, 1 cibule, 1 lžíce mleté papriky, sůl, drůbeží vývar, 300 ml smetany na vaření, 5 lžic oleje
1. Jemně krájenou cibuli smícháme s paprikou, olejem a solí. Ve směsi obalíme porce kuřete a dáme odležet.
2. Do předehřáté remosky vložíme připravené maso, mírně podlijeme, upečeme do měkka a vyjmeme.
3. Do výpeku přidáme smetanu, podle potřeby zahustíme (mouku lze přidat už do smetany), krátce provaříme a pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
Tip: Chuť omáčky ještě víc zvýrazní a zjemní zakysaná smetana.
Vepřová panenka ve smetanové kapustě (4 porce)
600 g vepřové panenky, 400 g růžičkové kapusty, sůl, hrubý pepř, olej, 300 ml smetany na vaření
1. Vepřovou panenku nakrájíme na malé špalíčky, osolíme, opepříme, potřeme olejem, necháme odležet.
2. Kapustičky očistíme, košťály překrojíme do kříže.
3. Do předehřáté remosky vložíme panenky, růžičkovou kapustu, mírně podlijeme vodou a zatáhneme. Pak přilijeme smetanu a upečeme do měkka.
Tip: Panenka bude pikantnější, obalíme-li ji v plátcích slaniny.

Pod vedením mistra kuchaře Václava Šmerdy kouzlili s remoskou studenti SOŠ a SOU v Poličce.

Rady, které ušetří čas i práci

Při pečení moučných jídel v remosce mohou být okraje i střed nestejně propečené. Upečenější část se proto vyplatí překrýt alobalem nebo pečicím papírem.

Připravuje-li se v remosce jídlo tzv. v jednom hrnci, musí do ní vkládat suroviny postupně podle konzistence i doby úpravy, aby nebyly rozvařené nebo naopak polosyrové.

Při pečení v remosce je vhodné používat pečicí papír, na němž pak suroviny upravujeme. To platí hlavně u těch choulostivějších, jako jsou ryby, drůbež nebo jemná zelenina.

Ideální je maso i drůbež vkládat do remosky už naporcované, zkrátí se tak čas přípravy. Je rovněž dobré remosku před použitím předehřát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám