Hlavní obsah

Vášnivá 106letá čtenářka už nepotřebuje čtrnáct dioptrií

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarcová

Náročnou operaci zraku podstoupila začátkem týdne nejstarší žena Zlínského kraje - stošestiletá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku. Ještě v noci na pondělí, když nemohla spát, sáhla jako obvykle pro své brýle se čtrnácti dioptriemi, aby se mohla ponořit do oblíbené četby. O den později už ale při svém tradičním rituálu s brýlemi vášnivá čtenářka téměř nic neviděla.

Článek

Po operaci se jí zcela změnil svět. Nutno dodat, že k lepšímu. „Zvyk je železná košile, po probuzení jsem si jako vždy vzala brýle, které jsem už teď ale vůbec nepotřebovala,“ uvedla Vlastimila Češková.

„V noci z toho byla taková veselejší. Bylo to pro ni něco nového. Nakonec jsme se ale obě dohodly, ať ještě nechá oči po operaci odpočinout a šla zase spát,“ pousmála se její dcera Jana Kalhousová.

Vitální důchodkyně, která 106. narozeniny oslavila teprve začátkem března, původně nechtěla podstoupit žádné vyšetření a operaci. „Je pravda, že maminka se zprvu bránila, operací už zažila více. Nakonec se ale nechala přesvědčit,“ podotkla dcera.

Možná i proto, že si sama na špatný zrak postěžovala při oslavách svých narozenin před hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem, který okamžitě zareagoval. Domluvil jí schůzku s nejlepším českým očním chirurgem a primářem zlínského Gemini očního centra Pavlem Stodůlkou.

Že se jednalo o ne zcela snadnou a hlavně unikátní operaci, potvrdil lékař. „Snažili jsme se paní Češkovou operovat co nejšetrněji. Oční struktury u pacienta v tak pokročilém věku jsou velmi křehké. Chirurg musí být nejen přesný a šetrný, ale zároveň rychlý. Pokud by zákrok trval delší dobu, tak u těchto lidí velmi narůstá riziko prasknutí některé z drobných cévek a může dojít k zakrvácení oka. Celý efekt operace by tak přišel vniveč,“ vysvětlil náročnost operace Stodůlka.

Zákrok byl podle něj o to riskantnější, že paní Češková vidí už mnoho let pouze na jedno oko. V případě neúspěchu tak ženě hrozilo úplné oslepnutí.

Prodělala dvě operace

Statečná důchodkyně v jeden den neabsolvovala pouze jednu, ale hned dvě operace zraku. Primář Stodůlka se jí totiž snažil zmírnit bolestivost po úrazu jejího druhého oka. „Před několika desítkami let, poté, co za sebou měla operaci šedého zákalu, si oko poranila o větev stromu na zahradě,“ upřesnila Jana Kalhousová. Lékař ji proto nyní povrch oka „vybrousil“, respektive zjemnil laserem.

Ve středu čeká usměvavou ženu první pooperační kontrola. Vzhledem k tomu, že již bezprostředně po operaci byla s výsledkem spokojená a viděla mnohem lépe než před ní, Pavel Stodůlka neočekává další komplikace.

Vlastimila Češková se narodila 2. března 1905 v nedaleké Mikulůvce. Pochází z mlynářské rodiny a je nejmladší z desíti sourozenců. V roce 1924 odmaturovala a dala se na dráhu učitelské profese, které se věnovala celý život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám