Hlavní obsah

Varovné zdravotní signály, které není radno přehlížet

Novinky, Bohumila Kunertová

Občasné bolení hlavy, zad, zubů nebo pálení žáhy nemusí nutně znamenat nějakou vážnější zdravotní komplikaci. Naproti tomu jsou ale i jiné typy bolesti či nepříjemností, které by se rozhodně podceňovat neměly.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobější bolest nohou spojená s otoky může značit nebezpečí žilní trombózy.

Článek

Bolestivé projevy nejsou zrovna tím, co by nám zlepšilo náladu, kolikrát se ale nejedná o nic závažného. V řadě případů tak pomůže nějaký prášek na úlevu od bolesti, nebo si jen prostě chvíli lehnout a být v klidu. Bolavé nohy tak nemusejí být hned náznakem vážnější zdravotní komplikace, možná je to jen reakce na celodenní chození. Stejně tak bolest hlavy, která může být třeba jen reakcí na změnu tlaku.

Pak jsou ale situace, které už na první pohled naznačují, že se může jednat o projev něčeho vážnějšího. Na místě je tak rozhodně zvýšená ostražitost, v řadě případů je doporučována včasná návštěva lékaře. Podívejte se na některé rizikové projevy, jak je zveřejnil server Women´s Health.

Bolest nohou spojená s otoky

Náhlá bolest nohou může být jen výsledkem celodenního chození. Pokud se ale jedná o bolest, kdy jsou vaše lýtka velmi bolavá na jednom místě, které je velmi citlivé a navíc ještě na dotek velmi teplé a oteklé, je třeba zpozornět. Může jít o skrytý projev hluboké žilní trombózy.

K takovému stavu může dojít docela lehko. Na vině mohou být opakované dálkové lety nebo jednodušeji jen dlouhodobé sezení na židli v práci. V takovém případě se totiž krev hromadí v dolní části těla a může se tak snáze vytvořit sraženina. Riziko častějších krevních sraženin hrozí u kuřáků a žen užívajících antikoncepci.

Pokud už se taková situace objeví, rozhodně dané místo nemasírujte nebo se nepokoušejte bolest rozchodit. Mohli byste akorát docílit toho, že by sraženina mohla začít putovat po těle a napáchala by tak ještě mnohem větší škodu. Raději navštivte lékaře, který pomocí CT vyšetření či ultrazvuku pozná přesnou příčinu. Jedná-li se opravdu o sraženinu, budou řešením léky na ředění krve, uvedla doktorka Suzanne Steinbaumová, ředitelka Institutu srdečních a cévních chorob při nemocnici v Lenox Hillu v New Yorku.

Ostré píchání v boku

Ostré píchání v boku nemusí být ničím výjimečným, zvláště pokud přeceníte své síly, například při běhání. V tomto případě je ale takový stav krátkodobý, stačí, když si chvíli odpočinete. Jedná-li se ale o ostrou bodavou bolest, která přetrvává hodiny nebo dokonce i dny, objevuje se na pravé straně a je provázená žaludeční nevolností a horečkou, může se jednat o zánět slepého střeva.

Dalším možným vysvětlením může být u žen ovariální cysta. Za běžné situace jsou takové cysty (bulky naplněné tekutinou) neškodné, jejich poškození ale může být provázeno velkými bolestmi.

V obou případech je nutný lékařský zákrok. Pokud se zanícený apendix včas neodstraní, může dojít k jeho prasknutí a k přímému ohrožení života pacienta, uvedl gastroenterolog Lin Chang.

Porušená cysta se také musí co nejdříve odstranit, jinak může během několika hodin dojít k omezení průtoku krve do vaječníku, který by tak musel být celý odstraněn.

Těžké a náhlé bolesti hlavy

Příčin bolestí hlavy může být hned několik. Pokud se nejedná o migrénu, může to být také třeba následek prohýřené noci a velkého množství vypitého alkoholu. V takovém případě sice chvíli trvá, než bolest odezní, ale v zásadě se nejedná o žádný problém. Pokud se ale bolest objevuje náhle a je převážně ostrá, může se jednat  o nebezpečné mozkové aneurysma.

Tato mozková výduť trápí zhruba pět procent lidí, mnozí o ní ani nemusí vědět. Výduť vzniká na zúženém místě cévy, a pokud dojde k jejímu prasknutí, začne se krev rozlévat kolem mozku. Zvýšené riziko výskytu hrozí kuřákům a lidem, u nichž je tato anamnéza evidována u někoho v rodině.

Prasklé aneurysma dokáže poškodit mozek během několika minut, v případě podezření či silných bolestí hlavy je třeba okamžitá návštěva lékaře, uvádí kardioložka Elsa-Grace Giardinaová, ředitelka zdravotního centra při Presbyteriánské nemocnici v New Yorku. Při prokázání krvácení je nutný okamžitý chirurgický zákrok a oprava cévy.

Nadměrná plynatost a nadýmání

Občasná plynatost nebo nadýmání může být v řadě případů pouze důsledkem ostrého jídla, nebo jen něčeho, co vám prostě nesedlo. Pokud se ale takové stavy objevují během krátké doby vícekrát, a nesouvisí přímo s výše uvedenými potížemi, může se v mnohem horším případě jednat například o rakovinu vaječníku.

Podle jednoho z průzkumů totiž patří mezi nejčastější projevy tohoto druhu rakoviny právě nadýmání, potíže s jídlem, nebo pánevní či břišní bolesti. Pokud se tedy některý z těchto stavů objevuje často a po dobu delší než tři týdny, je třeba nutná návštěva lékaře.

Bolest na hrudi 

Bolest hrudníku není rozhodně věc, která by se měla nějak podceňovat. Pokud vás častěji trápí pocity, jako by vám na prsou ležel velký balvan, je třeba kontaktovat lékaře, o to spíše, pokud máte v rodině diagnózu nějaké srdeční choroby.

Každý rok je infarkt diagnostikován zhruba u 10 tisíc žen ve věku pod 45 let. U mnohých se infarkt nejčastěji projevuje po zátěži spojené s vysokou potivostí. U žen bývají také případné náznaky mnohem méně závažné, než u mužů. Mohou tak pociťovat pouze tlak spojený s únavou, nebo bolest v krku či dušnost, uvádí kardioložka Giardinaová.

Při případném podezření, že se nejedná o obyčejné vyčerpání, je tak lepší volat lékaře, který podle EKG zjistí závažnost celé situace a nastaví nejvhodnější léčbu.

Bolesti zad provázené brněním prstů 

Bolavá záda nejsou nic příjemného, nicméně se tento stav může objevit kdykoli, když přeceníte své síly (například při nošení těžkých věcí) či nerovnoměrně zatěžujete páteř. Pokud jste ale nic takového neabsolvovali a k bodavé bolesti zad se přidává i brnění prstů na nohou či prudké bolesti nohy, rozhodně zpozorněte.

"Může se jednat o vyhřezlou ploténku, která utiskuje míšní nerv," říká ortopedka Letha Griffinová z Atlanty. "Pokud se dané projevy delší dobu přecházejí, riskuje člověk i trvalé poškození nervů a ochrnutí," dodává.

Pokud se s problémem dostaví pacient brzo, je možnou formou léčby fyzioterapie, případně hloubkové obstřiky či léky na uvolnění kosterního svalstva. V případě pozdního zahájení léčby je většinou nutný chirurgický zákrok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám