Hlavní obsah

Bělení zubů nemůže podstoupit každý

Novinky, Andrea Zunová

Jen málo z nás má to štěstí, že se za celý svůj život nepotká se zubní vrtačkou a náš úsměv je nádherně bílý. My, kteří po zářivě bílých zubech toužíme, máme možnost podstoupit "bělení". A to buď v ordinaci zubního lékaře, či dentální hygienistky, nebo se o to můžeme pokusit sami doma.

Článek

Je ovšem důležité si uvědomit, že k domácímu i k ordinačnímu bělení zubů mohou bez rizika přistoupit jen lidé, kteří mají zuby zdravé (tedy bez kazů), bez špatných výplní (plomb) a také ti, kteří mají skvělou dentální hygienu. Když se tedy rozhodneme přistoupit k bělení, měly by naše první kroky vést ke stomatologovi, který po vyšetření doporučí techniku bělení a kroky, které by mu měly předcházet.

Barva zubů je vrozená a během života se mění. Ovlivňuje ji strava, kterou jíme, nemoc, kterou trpíme, ale třeba také léky, které užíváme. K bělení některých zubů pak stačí jen používání rotačního kartáčku s brusnou patou, nebo tzv. „opískování“ zubů. Následovat musí změna životosprávy a dodržování tzv. bezbarvé diety.

Ta se váže i k bělení ordinačnímu. To většinou spočívá v několika „sezeních“ na zubařském křesle. Poměrnou novinkou je použití metody ZUM, která je nejrychlejší metodou v bělení zubů. Trvá maximálně dvě hodiny. Ale jak upozorňuje dentální hygienistka Veronika Vokřálová z Evropského centra stomatologie, i tato metoda vyžaduje zdravé zuby a dásně. A i po ní je nutné dodržovat bezbarvou dietu. Při ní je nutné z potravy vyloučit např. červené víno, coca colu, černé čaje, sójovou omáčku, kari, borůvky, červenou řepu, čokoládu, nebo ovocné džusy.

Je také potřeba se připravit na to, že bělení zubů není levnou záležitostí. Cenové rozmezí se pohybuje mezi 5 až 20 000 korunami. A např. zmíněná metoda stojí 10 až 15 000 Kč.

Všechny zuby vybělit nejdou

Stomatoložka Hana Šmikmátorová upozorňuje, že ne všechny zuby se dají dobře a jednoduše vybělit. Problematické to je např. u zubů s bílými plombami, korunkami (tzv. pigmentované protetické práce), se skvrnami (fluoróza, tzv. tetracyklinové zuby apod.) a zuby s citlivými krčky. S tím by si ale zkušený stomatolog, i hygienistka pod vedením lékaře, měli poradit.

„Ne každý stomatolog zkušenosti s bělením má, ale může vás odeslat ke zkušenějšímu kolegovi či hygienistce, která provádí bělení pod odborným dohledem lékaře,“ říká Hana Šmikmátorová.

Udržení dosaženého efektu pak závisí na každodenním používání bělící pasty (nejlépe večer) a používání dentálních nití a kartáčků. Samozřejmostí jsou pravidelné návštěvy u zubního lékaře a dentální hygienistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám