Hlavní obsah

Každý desátý Čech má nemocné ledviny. Často o tom však neví

Novinky, Bohumila Kunertová

Onemocnění ledvin nelze rozhodně brát na lehkou váhu. Největším rizikem celého stavu je fakt, že zákeřné onemocnění nemusí dlouhou dobu vůbec bolet. Mnozí lidé se tak k lékaři dostanou až ve velmi vážném stavu. Proto je důležité veřejnost informovat nejen o léčbě, ale také o důležité prevenci. Tomu všemu má napomoci Světový den ledvin, který letos připadá na čtvrtek 10. března.

Foto: Profimedia.cz

Selhání ledvin hrozí zejména lidem, kteří trpí cukrovkou a vysokým krevním tlakem.

Článek

Světový den ledvin se tento rok koná již pošesté, a základním cílem celé akce, kterou vyhlásily Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost, je zvýšit u odborné, ale i laické veřejnosti celkovou informovanost o onemocnění, seznámit ji s možnostmi včasného záchytu nemoci a samozřejmě také s konkrétní léčbou.

Letošní ročník se zaměřuje především na onemocnění ledvin v souvislosti se srdečními chorobami a součástí celé akce budou i bezplatná preventivní vyšetření ledvin. Tato vyšetření budou probíhat v řadě dialyzačních center po celé republice, seznam najdete na stránkách www.nadaceledviny.cz, www.nefrol.cz nebo na www.ledviny.cz. Při screeningovém vyšetření ledvin bude zájemcům zkontrolována i hladina cukru v krvi, krevní tlak, hodnota bílkoviny v moči a hodnota BMI (hodnota tuku v těle vzhledem k výšce a váze).

Chronické onemocnění ledvin

Jak ukazují výsledky několika posledních studií, trpí sníženou funkčností ledvin téměř desetina populace. Ačkoli se rozhodně nejedná o zanedbatelné číslo, informovanost o celé problematice je stále na velmi nízké úrovni.

"Zrádnost chronického onemocnění tkví v nenápadnosti. Špatně fungující ledviny totiž dlouho nijak nebolí. Lidé proto nemají dlouho tušení, že jsou nemocní. U mnohých z nich se tento problém ani nestihne odhalit, jelikož ještě před selháním ledvin předčasně zemřou na přidružená kardiovaskulární onemocnění," říká MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí lékař dialyzačních středisek B. Braun Avitum Praha Bulovka a Černý Most.

Jak dodává, ledviny také bývají postiženy sekundárně při nějakém jiném onemocnění, mezi která patří nejčastěji cukrovka a také vysoký krevní tlak.

Hlavní příznaky

Jak už bylo řečeno, onemocnění se dlouhou dobu nemusí vůbec nijak projevovat, je tedy těžké ho včas odhalit. I tak je ale možné postupem času rozpoznat jistá znamení, která na onemocnění ledvin poukazují. Jedná se především o nenápadnou a tupou bolest v bederní oblasti, otoky nohou, zažívací problémy nebo obtíže s dechem.

Do nejvíce rizikové skupiny patří lidé s vysokým krevním tlakem, nadváhou, cukrovkáři, kuřáci a samozřejmě také lidé, kteří mají chronické onemocnění dědičné v rodině. Všichni tito jmenovaní by proto měli pravidelně podstupovat preventivní vyšetření, a to i bez ohledu na zdánlivě klidnou situaci.

Včasné odhalení pomůže k úspěšné léčbě

I přes dlouhodobý klidový stav bez náznaků jakýchkoli projevů jsou preventivní vyšetření velmi důležitá. Dokládají to i hodnoty z minulého roku, kdy při těchto kontrolách bylo prohlédnuto 977 pacientů. Dvacet procent z nich (203) pak bylo s nějakým nálezem posláno na další vyšetření. Rozhodně se tedy nejedná o zanedbatelné číslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Pití dietních nápojů může poškodit ledviny

Popíjení nápojů slazených umělými sladidly není zdraví tak prospěšné, jak se doposud soudilo. Nejnovější průzkum prokázal souvislost takzvaných light nápojů se...

Každý desátý Čech má poškozené ledviny

Lékaři přišli s velmi znepokojující zprávou: desetina české populace má nějakou formu poškození ledvin. Většinou je to důsledek cukrovky a vysokého krevního...

Výběr článků

Načítám