Hlavní obsah

Křečové žíly lze šetrně odstranit chirurgickou operací

Novinky, Karolina Zarzycká

Novopečenou maminku i dámu v letech může trápit stejný kosmetický problém, křečové žíly. Existuje několik metod, jak se tohoto onemocnění zbavit. Mezi ně patří i chirurgické odstranění, které dopodrobna popsal primář Žilní kliniky v Praze Ota Schütz.

Šetrná operace křečových žilVideo: Novinky

 
Článek

Křečové žíly neboli varixy jsou civilizačním onemocněním, jímž trpí 30 procent populace. Mírné formy trápí dokonce dvě třetiny lidí. Častěji bývají postiženy ženy ve věku nad 60 let, děti a mládež jimi téměř vůbec netrpí.

Vznik křečových žil je vedle pohlaví a věku podmíněn dalšími rizikovými faktory, jako jsou životní styl, nadváha, prodělaná těhotenství či genetické predispozice. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu.

Léčba drobných křečových žil

Klasické léčebné postupy stavějí na podpoře žilního systému stlačením. Dále se využívá farmakologické léčby, která může zabránit dalšímu poškozování žilního systému nebo zmírní průvodní obtíže.

Drobné žilky lze léčit sklerotizací. Tento postup spočívá v tom, že odborník injekční jehlou a stříkačkou aplikuje přímo do žil látku vyvolávající místní chemické poškození a zánět.

Mezi moderní metody se nově řadí metoda, kdy se do žilního kmene zavádí sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud. Léčba laserem se těší velké oblibě díky přesnému zaměření bez poškození okolní tkáně. Avšak v případě větších žil je nejvhodnější chirurgické odstranění.

Operační odstranění varixů v praxi

Jak probíhá chirurgické odstranění křečových žil, popsal MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze: „Ty největší žíly se jinak než operací vyřešit nedají. Záleží samozřejmě na kvalitě operace. Běžné operační metody lze kombinovat s katetrizačními metodami.  Menší žilky pak nejlépe řeší kosmetická flebektomie.“

Předoperační vyšetření a operační zákroky
Duplexní ultrazvukové vyšetření - dvojrozměrné zobrazení cévní struktury se zobrazením krevního proudu. Jedná se o neinvazivní metodu, při které je za pomoci ultrazvukového přístroje možno zobrazit struktury cév (cévní stěnu, žilní chlopně, patologické hmoty) a také krevní proud.
Sklerotizace - používá se u žilek menšího průměru než jeden milimetr. Spočívá v podávání injekcí speciální látky slabými jehličkami přímo do žilek, čímž dochází k jejich postupnému vstřebávání. Tento způsob léčby je doplňkem operace, prováděným přímo během operačního zákroku pravidelně a někdy i následně po operaci.
Katetrizace - takzvané cévkování. Lékař zavede trubičku nebo hadičku (doplněnou o další pomůcky a nástroje) do dutého tělního orgánu, v těchto případech do žíly.
Kosmetická flebektomie – způsob chirurgického odstranění křečových žil, při němž se žíly podvazují nebo odstraňují z jedno až třímilimetrových řezů a vpichů pomocí háčků. Odstraňují se nadbytečná tkáň, změněné a poškozené žíly, dále všechna místa porušeného žilního toku. Zdravé žíly se ponechávají.

 Jak vypadá radikální léčba

„Den předem si pacienta nakreslíme pomocí duplexního ultrazvuku. Vyznačíme si přesně místa, kde žíly začínají být špatné, nemocné, uděláme si nákres. Pacient je samozřejmě po interním předoperačním vyšetření, které si děláme také tady u nás den předem, nebo v den operace," objasnil detailní postup před plánovanou operací Schütz.

"Pacient přijde dvě hodiny před plánovanou operací, aby dostal injekci na ředění krve, jako prevenci trombózy a embolie. Před operací si musí na druhou nohu natáhnout speciální punčochu jako další prevenci. Před operací si ještě jednou pacienta vyšetříme duplexním ultrazvukem, podíváme se na hluboký žilní systém, i na povrchní systém. Potvrdíme si, co jsme si zakreslili den předem, případně ještě něco dokreslíme.

Pacienta necháme anesteziologovi, pak začíná samotný výkon. Nejprve vyřešíme ty nejmenší žilky. Následuje samostatná operace v podvazování jednotlivých drobných žilek a jejich odstraňování. Poté pacientovi nohu zabandážujeme a pacient může odejít ze sálu pěšky, protože anestezie skončí s aplikací látek, které se používají pro jednodenní chirurgii.

Prevence křečových žil

  • Každý den si najděte čas na pohybovou aktivitu.
  • Vyvarujte se jednostranné zátěže, jako je dlouhé stání nebo sezení.
  • Udržujte dolní končetiny ve zvýšené poloze.
  • Neseďte s překříženýma nohama.
  • Choďte v botách s nižším podpatkem.
  • Nenoste oblečení stažené v oblasti třísel či kolen.
  • Dbejte na hygienu dolních končetin.
  • Sprchujte nohy střídavě teplou a studenou vodou.
  • Udržujte si optimální tělesnou hmotnost.
  • Stravujte se podle zásad zdravé výživy

Zdroj: www. krecove-zily.cz

Ještě ten den pacient odchází v doprovodu domů do postele, kde zůstane jednu až dvě hodiny,“ popisuje konkrétní postup při operaci žilní specialista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám