Hlavní obsah

Opakované záněty středního ucha mohou vážně poškodit sluch

Novinky, Bohumila Kunertová

Zánět středního ucha patří mezi velmi častá a také velmi bolestivá onemocnění uší. Ve valné většině je jednou z hlavních příčin zánět horních cest dýchacích, který především v zimním a sychravém počasí trápí mnoho lidí. Jak se tedy před takovými záněty chránit?

Foto: Profimedia.cz

Při zánětu středouší je u dětí i dospělých velmi důležité naprosté doléčení.

Článek

Zánět středního ucha postihuje většinou kojence a batolata, výjimkou ale není ani u školních dětí či dospělých. Infekce vyvolávající záněty proniká z nosu a nosohltanu Eustachovou trubicí do středního ucha. Tato trubice zajišťuje střednímu uchu dostatečnou ventilaci, u dospělých lidí je asi tři a půl centimetru dlouhá a v klidovém režimu je zavřená.

U dětí ale ještě není dostatečně vyvinuta, a proto se u nich mnohem častěji dostává případná infekce až do oblasti středouší, kde pak dochází k samotnému zánětu, kdy se hromadí hnis. Zánět u nich může mít velmi rychlý průběh.

"Bubínek se při zánětu napíná a tím vyvolává velké bolesti. Nejhorší to bývá v leže a v noci, u někoho může dojít i k dočasnému zhoršení sluchu, u oslabených jedinců může způsobit i trvalou nedoslýchavost či ztrátu sluchu. U batolat mohou opakované záněty zpomalit vývoj řeči a učení, proto je u nich velmi důležité dokonalé vyléčení," vysvětlil MUDr. Karel Sláma, primář ORL oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Co dělat při zánětu

U malých dětí se při zánětu ouška častěji projevuje plačtivost, jsou citlivější na samotný dotek ucha, může se objevit i horečka, někdy i průjem či zvracení. V počáteční fázi zánětu je možné podání speciálních anesteticko-analgetických ušních kapek, které tlumí bolest a rozhánějí zánět. U malých dětí je možné i podání analgetik ve formě čípku či sirupu, v případě zánětu horních cest dýchacích je důležité také podávání nosních kapek, aby se nos co nejvíce zprůchodnil. Pokud se ale situace nezlepšuje, či dokonce zhoršuje, je třeba vyhledat lékaře.

Nejčastějším řešením zánětu středního ucha je pak chirurgický zákrok, tzv. myringotomie, tedy protětí bubínku, po kterém může hnis volně odtékat ven. Po takovém zákroku následuje léčení antibiotiky, případně se mohou podávat i léky na bolest. Úplné zahojení sliznice středouší a sluchové trubice může trvat dva až tři týdny.

Prevence

Nejlepší prevencí je předcházet jakýmkoli druhům nachlazení. Důležitá je i vhodná strava a dostatečný přísun vitamínů. U dětí i dospělých je dobrou prevencí také otužování. Pokud již k nachlazení dojde, je potřebné často čistit nos (u malých dětí pravidelně odsávat, u větších podávat nosní kapky). "Existuje rovněž i možnost vakcíny. Při opakovaných zánětech se kolem druhého roku dítěte provádí odstranění nosní mandle," říká MUDr. Sláma.

U malých dětí je také třeba dávat pozor, aby si například při hraní nestrkaly do uší cizí předměty (části hraček apod.), což také může následně způsobit zánět. Cizí těleso z ucha by měl odstraňovat výhradně lékař.

Záněty může způsobit i tzv. mazová ušní zátka, která tlačí na zvukovod i bubínek. Většinou nejde samovolně odstranit, je třeba vyhledat lékaře. K průběžnému odstraňování nadměrného mazu lze použít kapky či spreje, které maz rozpouštějí (Audiclean, Aurecon, Audisprej, apod.).

Bezpečná ušní hygiena 

Mnoho odborníků se shoduje, že by se při čištění uší neměly používat kosmetické tyčinky. Ty jsou nejvíce nebezpečné převážně u malých dětí, které při čištění často nevydrží v klidu a může tak dojít k protržení bubínku.

Za běžného stavu má ucho samočistící schopnost, nečistoty se tak dopraví do ústí zvukovodu, odkud se mohou jednoduše odstranit, například rohem ubrousku či ručníku. Pokud nečistoty ve zvukovodu zůstávají, může se jednat o poruchu a je tak vhodná návštěva lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Předstíraný úsměv způsobuje mizernou náladu

Snažíte-li se vypadat šťastně a usměvavě, i když se tak vůbec necítíte, jenom si tím přitěžujete. Zvlášť pokud jste žena. Vyplývá to z nové studie, o níž...

Výběr článků

Načítám