Hlavní obsah

Český psycholog strávil 50 dní ve tmě, cítí se o 10 let mladší

Právo, Denisa Telaříková
Čeladná

Čtyřiašedesátiletý psychoterapeut Andrew Urbiš ve čtvrtek ukončil padesátidenní experimentální pobyt ve tmě. Extrémně dlouhý čas trávil v uzavřeném malém domku v prostorách Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Poté, co opustil malou místnost, prohlásil, že se cítí mladší o deset let. Tvrdí, že pobyt ve tmě mu zdravotně velmi prospěl. Chce o něm napsat knihu.

Psycholog Urbiš se cítí po 50 dnech ve tmě mladší o deset letVideo: ČTK

 
Článek

„Cítím se naprosto skvěle, mladší o deset let. Jsem ve velice dobré psychické i fyzické kondici. Zhubl jsem osm kilogramů, zbavil jsem se některých zdravotních potíží, například mě přestala pálit žáha. Chystám se o svém pobytu napsat knihu,“ líčil své pocity čtyřiašedesátiletý psycholog Andrew Urbiš, když po 50 dnech vystoupil z naprostého ticha a temnoty.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Psychoterapeut Andrew Urbiš v temné místnosti těsně před jejím opuštěním.

Urbiš chtěl svým už několikátým delším experimentálním pobytem ve tmě také zjistit, jestli bude možné prodloužit klientům v rehabilitačním centru terapii tmou, která se zde praktikuje od loňského jara a termíny jsou zamluvené téměř na dva roky dopředu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Psycholog Urbiš v okamžiku, kdy uviděl po 50 dnech opět světlo.

„Nedoporučím nikomu delší dobu v naprosté temnotě než 40 dnů, těch 50 je už opravdu moc. Nicméně přiznám se, že poslední dny jsem ředitele přemlouval, aby mě tam nechal ještě tři až čtyři týdny,“ popisoval Urbiš s tím, že pro klienty tedy plánují pokračovat v sedmidenních pobytech, maximum budou ty osmadvacetidenní.

„Svůj sedmitýdenní pobyt bych rozdělil do několika etap. Ten první týden byl opravdu náročný. Za prvé na mě přišla chřipka, a také nebylo příjemné vědět, že zde budu sám a potmě skoro dva měsíce. Dalších deset dnů bych nazval adaptačním obdobím. Pak následovaly dny rekapitulace. Začaly se mi z mysli vynořovat příhody z dětství, kdy mi někdo ublížil, nebo naopak já jemu. Pak přišla etapa plánovací, kdy jsem i například zpracoval koncept své knihy o terapii tmou,“ analyzoval své dny za zavřenými dveřmi vily psycholog.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Psychoterapeut Andrew Urbiš ukončil po 50 dnech svůj experiment pobytu ve tmě.

V malé místnosti, kde měl pouze křeslo, stůl se židlí, posilovací stroj, sprchu a toaletu pobýval v naprosté samotě. Denně cvičil s dvacetikilovými činkami, na šlapadle a s pružinami. Jedl jen vegetariánskou stravu. „Snídal jsem chléb s máslem a jablko, na oběd jsem míval speciální bílkoviny, zeleninu, rýži, kroupy a ovoce,“ vzpomínal Urbiš.

Podle ředitele Beskydského rehabilitačního centra Milana Bajgara je tato metoda úspěšná také kvůli roli hormonu melatonin, který tmou tělo více vyplavuje. „Zcela přesně zatím nevíme, co vlastně vše melatonin dělá, ale je zřejmé, že má univerzální léčivé účinky. Dá se říci, že je to takový hormon mládí. Na základě čeho konkrétně to vše funguje, musí ale říct vědci,“ vysvětlil Bajgar a dodal, že pro ně jsou důležité ty skvělé výsledky. „Plánujeme proto v našem centru rozšíření. Postavíme v areálu další dvě podobná zařízení pro terapii tmou,“ doplnil ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám