Hlavní obsah

Každodenní popíjení bílého vína chrání před infarktem

– PRAHA

Zakladatel motolského kardiocentra, profesor Milan Šamánek, doporučuje bílé víno. Jeho pití v malých dávkách a každý večer napomáhá předcházet srdečnímu infarktu. "Všichni dospělí by měli pít malé množství alkoholu, a to pravidelně každý den. Nejhůř jsou na tom abstinenti, kteří mají největší riziko srdečního onemocnění, nejlépe pak ti, kteří denně vypijí kolem čtyř deci vína," řekl Šamánek.

Článek

Ženám doporučuje zhruba polovinu této dávky vzhledem k tomu, že mají méně enzymu, který odbourává alkohol, jsou menší, mají více tuků a méně vody v těle. Nebezpečný je alkohol v těhotenství a při kojení.

Pít se musí umět

Šamánek také rozhodně odmítá rekordmany, kteří si to, kolik vydrží, dokazují právě na Silvestra. Problém svého doporučení spatřuje právě v termínu "malé množství", který může být zavádějící.

"Myslím si však, že jde o kulturu pití i kulturu národa. Tedy abychom pili kvalitní víno, nejlépe po večeři a v klidu," dodal a připomněl, že alkohol je buněčný jed a návyková látka. Také proto je zastáncem citátu ze Starého zákona: "Pijte víno, ale s mírou, užívejte je, ale nezneužívejte je. Buďte moudří, ale zůstaňte střízliví".

Bíle víno je vhodnější než červené

Podle Šimánka je účinnou obranou proti srdečním záchvatům každý alkoholový mok, víno však vede. "Každý druh alkoholu snižuje riziko infarktu, ale nejlepší je víno, pravděpodobně pro své antioxidační vlastnosti," tvrdí Šamánek.

Jeho výzkum ukázal, že pití bílého moravského vína je v této ochraně lepší než konzumace vína červeného. Mechanismus příznivého působení alkoholu na srdeční infarkt není ještě zcela objasněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete miminko? Pijte víno!

Ženám, které vůbec nepijí alkohol, trvá déle, než přijdou do jiného stavu, vyplývá z nové studie dánských vědců. Z těch ostatních pak ženy, které pijí víno,...

Kuřáci by měli pít červené víno

Pokud se nedokážete vzdát cigarety, pak by vám v druhé ruce neměla chybět sklenka červeného vína. Právě tato sklenka vína totiž vyruší negativní účinky...

Výběr článků

Načítám