Hlavní obsah

Labužnické recepty s vodkou, alkoholem s nevinnou tváří

Právo, Eva Müllerová

Asi žádný nápoj nevděčí za svou proslulost filmovému trháku tak jako vodka. Dnes nejprodávanější alkohol na světě dlouho patřil jen k lokálním nápojům severu Evropy. O věhlas se jí postaral až slavný agent 007, když sametovým hlasem Seana Conneryho pravil: „Vodka, Martini. Shaken, not stirred.“

Článek

Lahodný alkohol však trochu mate tělem. Na rozdíl od jiných destilátů totiž nezanechává žádné stopy v dechu. Což je při konzumaci vodky velmi přitažlivé, ale s rostoucím počtem skleniček i velmi zrádné.

Bloody Mary s libidem

Vodka se nabízí hlavně tzv. čistá. Tradičně se podává ve vychlazených pohárcích, z nichž se pije na ex. Používá se i do míchaných nápojů, nejčastěji se kombinuje s pomerančovým džusem či s energetickým nápojem. Ten první zjemní ostrou chuť alkoholu, ten druhý znásobí jeho účinek.

Foto: archiv, Novinky

Finlandia Easy Breeze

Asi nejznámějším koktejlem s vodkou je Krvavá Marie (Bloody Mary) z rajské a citrónové šťávy, soli a pepře, stříknutá tabascem a worcesterem. Kromě toho, že skvěle chutná, působí i jako tzv. pick me ups, tedy vzpružující nápoj při kocovině. Jen v ní musí nad vodkou převažovat tomatová šťáva. A pozor – kulinářská magie připisuje Bloody Mary mimořádné afrodiziakální účinky působící zejména na pány.

Stačí jen lžíce

Vodka však nachází uplatnění také v kuchyni. Nakládá se do ní maso, používá se k flambování. Tepelnou úpravou se většina alkoholu odpaří a jídlo získá v chuti i vůni jen jeho lehýnké tóny. Při použití vodky v kuchyni se vyplatí pamatovat:

  • Na vaření se používá pouze vodka čistá, nikdy ochucená.
  • Přidává se jen malé množství, většinou stačí jedna lžíce.
  • Pokrm se jí dá i podlévat, musí však být vždy dostatečně naředěná vodou.

Zamrzlá v ledu

Vodka nejlépe chutná se šunkou, rozumí si také s telecím, kaviárem, lososem, stejně jako s nakládanou zeleninou a houbami. Rusové nedají dopustit ani na solené okurky. Dokonce i spisovatel Anton Pavlovič Čechov tvrdil, že nic lepšího k vodce neexistuje. Labužníci připisují vodce také další tři pozitiva:

  • Nechá procítit i nejniternější kulinářská zákoutí jídla.
  • Po změně pokrmu umožní stáhnout tuk a odstranit předešlou chuť z jazyka.
  • Osvěží, sníží pocit plnosti a pomůže trávení.

Na severu Evropy si čirého alkoholu váží a jeho podávání povýšili na kultivované umění, provázené dodnes řadou rituálů. Na závěr tedy jeden z mnohých.

Ve Finsku i Rusku hostitel často přinese láhev vodky zamrzlou v ledovém kvádru. Působí to nevšedně a po pravdě nejde o nic složitého. Láhev s alkoholem se zasune do prázdné krabice od džusu, jež se naplní vodou a uloží do mrazáku. Vodka se ochladí, voda zmrzne. Před podáváním se karton přelije horkou vodou a láhev s blokem ledu vyjme. Efektní entrée zaručeno.

Dříve lék, dnes raději opatrně

Vodka se sice ve středověku používala jako lék, to ale už dávno neplatí. Zdraví lidé, kteří pijí vodku přiměřeně, nemají s tímto čirým nápojem žádné potíže. Ale jako každý alkohol je také vodka naprosto nevhodná pro osoby, které trpí problémy s játry, slinivkou, žaludkem nebo ledvinami. Odpustit by si ji měli rovněž diabetici, nemocní s vysokou hladinou kyseliny močové v krvi stejně jako pacienti se srdečně-cévními chorobami. Že je zásadně tabu pro děti a mládež, lze považovat za samozřejmé. Energetická hodnota 100 ml vodky (40 %): 1149 kJ.

Domácí ohnivá show

Požitek nabídne vodka také při flambování. Kromě vizuálního efektu se totiž lahodně podepíše na celkovém rázu jídla. Nejlépe se osvědčuje při flambování drůbeže, ryb, moučníků, zmrzlinových dezertů a ovoce – ať už v roli sólové, nebo ve spojení s ovocnými likéry. Při domácí ohnivé show je ale nutné dodržet pár pravidel:

  • Nepoužívat vodku s vyšším obsahem lihu než 60 procent. Ideální je 40–50 %.
  • Hodinu před flambováním vyndat alkohol z chladničky. Studený se totiž dlouho zahřívá, než začne hořet.
  • Flambovaný pokrm musí být dostatečně horký. Vlažný by vodku zchladil a ta by nevzplála, jak má. Ideální je před nalitím alkoholu pánev sundat z ohně.
  • Na jídlo nalévat vodku ze skleničky – ne z láhve. V druhém případě hrozí exploze.
  • Při flambování udržovat odstup od pánve a nenahýbat se k ní.
  • Mít po ruce poklici, která v případě nebezpečí plameny uhasí.
Dobroty tekuté i jiné
Názevzařazenícharakteristika
Marinované olivyslané chuťovkyolivy marinované v olivovém oleji s vodkou a černým pepřem
Russian fizzkoktejlmíchaný nápoj z vodky, malinového sirupu a bílku
Jahodový sendezertvychlazené pyré z povařených jahod vyšlehaných s vodkou, cukrem a limetkovou šťávou, ozdobené šlehačkou a sekanými pistáciemi
Screwdriver (šroubovák)koktejlvodka s pomerančovou šťávou, cukrem a citrónem
Vodka Barbecue Saucegrilovací omáčkaz kečupu, vodky, papriky, soli a pepře
Moscow mulekoktejlnápoj z vodky, zázvorového piva a citrónové šťávy
Fondue s vodkoufonduehorká hustá omáčka z eidamu, bílého vína, pepře, muškátového ořechu, česneku a vodky, kam se namáčejí kousky opečeného chleba
Bullshotkoktejlmíchaný nápoj z vodky, hovězího bujónu, tabasca, citrónové šťávy, worcesteru, celerové soli a pepře
Dršťky po polskuhlavní jídlozahuštěná omáčka z piva, kořenové zeleniny, drštěk, cibule a koření, ochucená vodkou Zubrowka
Bílý medvědnápojvychlazená vodka se sektem ve sklenici s cukrovou krustou
Lahůdky s pikantní tečkou Finlandia
Salát s kozím sýrem, marinovanou hruškou a jablkem (4 porce)
3 hlávky listových salátů (i mix), 0,5 dl pekanových ořechů, 0,5 dl sušených fíků, 250 g kozího sýra, po 100 g malin a ostružin, 2 zelená jablka, 2 hrušky, jedlé květiny na ozdobu. Marináda: 0,5 dl vinného octa z bílého vína, 1 dl Finlandia Vodka Lime, 1 dl vody, 0,75 dl cukru, 1 lžička mleté skořice.
Dresink: 2 lžičky malinového džemu, 3–4 lžičky malinového octa (Borges), 1 lžička balsamika (Borges), 1,5 lžičky medu, 0,5 dl olivového oleje, sůl, pepř
1. Nejprve připravíme marinádu. Ocet, vodu, vodku, cukr i skořici povaříme 8–10 minut a dáme vystydnout.
2. Pokračujeme dresinkem. Jemným sítkem propasírujeme malinový džem, pak spojíme s malinovým octem, balsamikem i medem a za stálého míchání krátce prohodíme na horkém oleji. Nakonec osolíme a opepříme.
3. Fíky drobně nasekáme, kozí sýr i hrušky pokrájíme na plátky, zelená jablka na tenká kolečka. Opláchnuté listové saláty natrháme. Jablka i hrušky vložíme do vychladlé marinády, kde je necháme alespoň půl hodiny.
4. Saláty na talíři ozdobíme marinovaným ovocem, přidáme fíky, ořechy i kozí sýr. Ozdobíme jedlými květy a pokapeme malinovým dresinkem.
Tip: Salát se báječně snoubí s drinkem Helsinki Mule z vodky Finlandia Lime a zázvorové limonády.
Pavlova s vodkou a tropickým ovocem (4–6 porcí)
Korpusy: 4 vaječné bílky, 1,5 dl cukru, 2 dl moučkového cukru, 2 kapky vinného octa. Omáčka: 5 lžiček tvarohu smíchaného se šťávou z limetky, 6 plodů maracuji, trocha vodky Finlandia Mango.
Ovocný salát: 2 kiwi, 1 mango, 1 papaya, 3,5 dl šlehačky, cukr 1.
1. Utřeme cukr s bílkem a přidáme moučkový cukr i vinný ocet. Z těsta uděláme na plech malá kolečka a sušíme je 4 hodiny při 80 °C (korpusy lze koupit i hotové).
2. Maracuju vydlabeme a dřeň promícháme s ostatními surovinami na omáčku.
3. Ovoce na salát oloupeme a pokrájíme na plátky. Smetanu ušleháme, osladíme a smícháme s částí ovoce.
4. Na každý korpus navršíme velkou lžíci ovocného krému, ozdobíme zbylým ovocem a přelijeme omáčkou.
Tip: Dezert skvěle doplní osvěžující drink
Těstoviny Finlandia s chorizem (4 porce)
250 g těstovin, 70 g salámu Chorizo, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžičky lisovaného česneku, 0,75 dl vodky Finlandia, 3,5 dl smetany, 2 lžičky rajčatového pyré, 1 lžička kaparů, 3 lžičky černých oliv, 20 g mini rajčátek, 2 lžičky sekané bazalky, sůl, pepř, cukr
1. Těstoviny uvaříme al dente (na skus), chorizo nakrájíme na plátky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, vmícháme česnek, vodku, rajčatové pyré i smetanu a 10 minut povaříme.
3. Přidáme uvařené těstoviny, chorizo, kapary, černé olivy a nakonec mini rajčátka.
4. Osolíme, opepříme, lehce osladíme a 1–2 minuty povaříme. Podáváme sypané parmazánem a bazalkou.
Tip: Chuť těstovin podtrhne lehký drink Finlandia Tonic z vodky, toniku a limetové šťávy.
Brusinková inspirace (4 porce)
4 roštěnky, máslo, olej, pepř, sůl. Bramborové hašé: 600 g brambor, 200 g slaniny, 1 cibule, 1 lžička nastrouhaného česneku, 2 lžičky hořčice, 1 lžička medu, 2 dl smetany, kopr, 2 lžičky oleje, 1 lžička másla, sůl, pepř
Omáčka: 0,5 dl Finlandia Cranberry vodky, 50 g mražených brusinek, 3–4 lžičky masového vývaru, 0,75 dl červeného vína, 1–2 lžičky cukru, 1 lžička másla
1. Brambory ve slupce nakrájíme na kousky a do zlata osmažíme na másle a oleji. Doplníme kostičky slaniny a cibule, přidáme česnek a společně orestujeme do křupava. 2. Doplníme smetanu, med, hořčici, sůl a pepř, snížíme teplotu a necháme zhoustnout. Na závěr vmícháme sekaný kopr.
3. Všechny suroviny na omáčku necháme varem zhoustnout, osolíme a opepříme. 4. Na másle a oleji smažíme
4 minuty po obou stranách osolené a opepřené maso.
5. Roštěnky zakápneme brusinkovou omáčkou a podáváme s bramborovým hašé.
Tip: Pokrm chuťově vygraduje drink Cranpiroska z vodky Finlandia Cranberry, kousků limety, třtinového cukru a drceného ledu.
Křupavá kachna s omáčkou Finlandia Mango (4 porce)
2 kachní prsa s kůží, 1 lžíce oleje. Omáčka: 1 dl vodky Finlandia Mango, 3 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 1 lžíce medu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce octa balsamiko, 5 kapek tabaska, šťáva z půlky limetky, sůl.
Smažená rýže: 500 g vařené rýže, 3 lžíce oleje, 1 lžička kořenicí směsi masala, 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce výpeku z kachny, 30 g rozinek, 35 g kešu oříšků, 1 červená cibule, půl salátové okurky, šťáva z 1 limety, sekané lístky koriandru, sůl
1. Suroviny na omáčku kromě limety povaříme na mírném ohni 5–10 minut do husté, lepkavé konzistence. Odstavíme a pomalu vmícháme šťávu z limetky.
2. Kůži na prsíčkách nařízneme do mřížky. Pak je dáme kůží dolů na studenou pánev a 3–4 minuty restujeme.
3. Maso potřeme omáčkou a pečeme 15 minut v troubě při 170 °C. Podáváme s hranolky či smaženou rýží.
4. Rozpálíme olej, přidáme rýži, masalu, kmín, sůl i výpek z kachny a 5 minut restujeme. Odstavíme, doplníme rozinky, ořechy, drobně krájenou okurku, jemně sekanou cibuli, koriandr a limetkovou šťávu.
Tip: Před jídlem naladí chuť nápoj z vodky Finlandia Mango, horkého hruškového džusu a skořice.

Fotografie: Finlandia

Reklama

Související články

Jak správně namíchat koktejl z vína

Připravujete letní party nebo si chcete jenom zpříjemnit letní večery? Vinaři sice víno v blízké společnosti dalších ingrediencí vidí jen velmi neradi, ale kdo...

Výběr článků

Načítám