Hlavní obsah

Jak úspěšně léčit afty

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afty během života potrápí téměř každého. Statistiky uvádějí, že toto onemocnění trápí až pětinu populace, nejvíce mladé lidi a více ženy. Existuje však řada přípravků, které dokáží s léčbou pomoci a ulevit od nepříjemné bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Afty se mohou například v důsledku stresu objevit kdekoli v dutině ústní a znepříjemnit tak náhle život.

Článek

I když afty nepředstavují závažné zdravotní riziko, dokáží i tak během svého výskytu pořádně potrápit. A co to vlastně jsou afty, neboli aftózní stomatitida? Jedná se o malé bělavé nebo nažloutlé zánětlivé vřídky s červeným lemem, které se vytvářejí v dutině ústní, a to nejčastěji na jazyku, dásních nebo na sliznici rtů a tváří. Objevují se zcela náhle a bez varování. I když se u většiny lidí tyto vřídky zahojí docela rychle, dokáží i tak znepříjemnit svou mnohdy řezavou bolestí celý den, nejhorší to bývá při jídle.

Možné příčiny aftů

Podle mnoha odborníků se na vzniku aftů mohou podílet hormony, proto se dle jejich vysvětlení objevují afty častěji u žen, a to hlavně v období před menstruací. Afty ale také mohou vznikat v důsledku dlouhodobějšího stresu, který vyvolává přehnanou reakci organismu na přirozeně se vyskytující bakterie v ústech.

Spouštěčem pro vznik aft mohou být špatně padnoucí zubní protézy, u mladších lidí či dětí to mohou způsobovat také rovnátka, stačí ale prý i špatně ulomený zub, a hned je problém na světě. U některých lidí může být také hlavním důvodem jistý zlozvyk, a to okusování vnitřní strany tváří.

Pokud se afty vyskytují opakovaně, může se také jednat o přehnanou reakci organismu na některou dráždivou látku v potravě (zelenina, ovoce, kořeněná jídla).

Jak s afty nejlépe bojovat

Pokud se zaměříme na prevenci, je nejlepším řešením užívání vitamínu C, případně i vitamínu B (lidé s častými výskyty jej mají všeobecně nedostatek). Vhodné je také při častějším výskytu používat nedráždivé zubní pasty na bylinné bázi.

I při samotném výskytu máme naštěstí na výběr z mnoha přípravků v různých formách, které přinejmenším alespoň zmírní bolest. Někomu mohou více vyhovovat různé dezinfekce či výplachové vody pro ústní hygienu (např. ústní voda Aftosine), někomu prospívají přípravky ve formě kapek či gelu. V gelové formě lze použít Aloclair gel, určený přímo na afty, nebo také Citrovital gel, který obsahuje grapefruitová jádra, jejichž obsahem jsou protizánětlivé, antibakteriální a antivirové složky, které si s afty účinně poradí.

A ještě jedno připomenutí. Při výskytu aft raději používejte kartáček s měkkými štětinami, užívejte vlastní příbor i ručník, během výskytu se vyvarujte kořeněných a kyselých jídel.

Reklama

Související témata:

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

O zánětu močových cest koluje mnoho mýtů

Opakované infekce močových cest jsou velkým strašákem mnoha žen. Je to i důsledek faktu, že řada z nich je léčena nedostatečně nebo vůbec. Navíc kolem tohoto...

Výběr článků

Načítám