Hlavní obsah

Stále více lidí má problémy s kvalitou spánku

Novinky, bok

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je důležitý nejen po psychické, ale i zdravotní stránce. Naše tělo si odpočine a načerpá dostatečnou energii pro nastávající den. Zní to krásně, bohužel mnoho lidí o takovém kvalitním spánku může jen snít.

Foto: Profimedia.cz

Stále více lidí trápí poruchy spánku. Nedostatečná doba odpočinku pak může mít za následek řadu psychických i zdravotních potíží.

Článek

Podle odborníků stále přibývá lidí, kteří mají z nejrůznějších důvodů problémy se spaním. Je pro ně tak více než typická situace, kdy se ráno vzbudí, a mají pocit, jako by skoro nespali.

Jak vyplývá z celé řady výzkumů v oblasti kvality spánku, například ve Velké Británii trápí nedostatečný spánek až dvě třetiny celkové populace. Téměř 60 procent dotázaných obyvatel zde uvedlo, že ač se snaží sebevíc, nespí v noci řada z nich ani minimálně požadovaných šest hodin, citoval server Daily Mail.

Třetinu respondentů pak trápí nespavost, která navíc u řady lidí přetrvává již dlouhá léta. Pro mnoho z nich je tato situace velmi nebezpečná. Jak již bylo mnohdy psáno, nespavost nebo dlouhodobě nepřiměřená kvalita spánku vede k rozvoji depresí, poruchám koncentrace, mnozí lidé zvládají jen s vypětím všech sil běžné každodenní úkony.

Vztahové problémy

Jak bylo doloženo při podobných studiích, lidé trpící nespavostí řeší až čtyřikrát častěji různé vztahové problémy a rozkoly. Také jsou mnohem více vyčerpaní, častěji se u nich projevuje špatná nálada a podrážděnost.

U čtvrtiny dospělých jsou také příčinami nekvalitního spánku skřípání zubů, nebo spánková apnoe - onemocnění, při kterém nastávají abnormální výpadky v dýchání, kvůli nimž se lidé často budí.

Bohužel nejen dospělé mohou ohrožovat rizika spojená s nedostatkem spánku. Podle výsledků studií přibývá i školáků, kteří spí kratší dobu, než by měli.

"V dnešní době je hlavní důraz kladen na správnou životosprávu a pohyb, mnoho lidí si už ale neuvědomuje, že na fyzické i duševní zdraví má velký vliv právě kvalitní spánek," dodává k problematice doktor Andrew McCulloch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám