Hlavní obsah

Proč mají ženy stále větší poprsí

Novinky, Dana Sokolová

Minulý týden značka Bravissimo uvedla v Británii na trh podprsenku s označením L. Převedeno do obecné roviny podprsenka čtrnáctka. Ne, opravdu vás neklame zrak. Ještě před dvěma lety Britkám stačila velikost KK - třináctka, ale postupem času se i tato velikost stala pro určité procento žen nedostačující. A proto se i vědci začínají ptát, proč ženská ňadra dosahují takových rozměrů?

Článek

Pravda je ta, že velká většina žen, si vybírá špatnou velikost podprsenky, než ve skutečnosti má. Díky tomu mají i celou řadu zdravotních problémů. Malá podprsenka jim způsobuje nejen otlaky, ale i problémy se zády, což zejména u žen s větším poprsím může mít doslova fatální důsledky.

Ňadra o velikosti L mohou vážit až 6,35 kg, což znamená pro ženu neuvěřitelnou zátěž, a o to víc potřebuje funkční a kvalitní podprsenku, která ji maximálně uleví.

Podle společnosti Bravissimo až 60 % žen obléká v Británii podprsenku s košíčkem C, přičemž velká část z nich potřebuje ve skutečnosti velikost větší - minimálně velikost D.

Podle odborníků ňadra žen dosahují výrazně větších rozměrů, než tomu bylo v padesátých letech minulého století. V té době velká většina žen oblékala podprsenky o velikosti B - tedy o téměř dvě velikosti menší, než tomu je dnes.

Proč tomu tak je?

Jednou z hlavních příčin je obezita. "Tuk se ukládá na ňadrech stejně jako na bocích a stehnech, a vzhledem k rostoucímu počtu obézních se zvětšuje i poptávka po větších podprsenkách," vysvětluje profesor Michael Baum, expert na rakovinu prsu.

Ňadra však rostou i ženám, které obezitou netrpí.  Podle vědců zde hrají velmi důležitou roli hormony. Zvětšuje se totiž i prsní tkáň žen, za což může ženský pohlavní hormon estrogen, který má i na starosti proměnu tvarů ženského těla v pubertě.

"Musíme se tedy zaměřit na zkoumání všech typů estrogenů - část produkuje naše tělo a část se do organismu dostává z chemikálií, se kterými žena přichází denně do styku," vysvětluje ženská lékařka Marylin Glenvilleová a dodává:

"Dívky dnes dospívají mnohem dříve, mají méně dětí, kojí kratší dobu. Díky tomu ovulují mnohem delší dobu a tím u nich dochází k mnohem větším nárůstům hladiny estrogenu, než tomu bylo dříve."

Kromě toho dnešní mladé ženy patří mezi první generaci žen, jež porodily ženy, které předtím užívaly hormonální antikoncepci. Není pochyb o tom, že první pilulky obsahovaly obrovské množství hormonů včetně estrogenu. A dodnes nikdo neví, jaký dopad to mohlo mít na budoucí generace.

Určitou roli hraje i hormonálně substituční léčba na zmírnění  potíží v menopauze. Tabletky totiž také obsahují estrogen, jehož pokles právě způsobuje potíže v klimakteriu.

Estrogen je i v prostředí kolem nás

Podle odborníků ženy ani nemusí samy pojídat hormonální antikoncepci či hormonální substituční léčbu, jelikož hormony do svého těla mohou dostat i z přírody. Vypovídá o tom i studie z roku 2002, která informovala o tom, jak estrogen kontaminuje vodu z řek. Dostává se tam z moči lidí, což má za následek, že polovina ryb mužského pohlaví se změnila v ženské pohlaví.

Nyní se proto vědci zabývají i tím, zda tyto estrogeny z vnějšího prostředí nemohou za rychlý pokles spermií u mužů a tedy jejich neplodnost.

"Nemůžeme předpokládat, že takto znečištěné prostředí nemá vliv i nás," upozorňuje Glenvilleová a dodává: "Existuje mnoho otázek, které je nutné ještě zodpovědět, ale pokud estrogeny z vnějšího prostředí ovlivňují plodnost muže, pak je velký předpoklad, že hrají i určitou roli ve zvětšování ňader žen.

Jak se vyhnout estrogenům?

Vědci prozatím nedokáží přesně říct, kde všude se tyto xenoestrogeny (z vnějšího prostředí) vyskytují. Jisté je, že jsou obsaženy v pesticidech, plastech a kosmetice. Například Bisfenol A (BPA) je běžně využíván při výrobě konzervovaného jídla, nápojů v plechovkách, plastových lahvích i ve skle, dále pak při výrobě elektronického zařízení, ale i pokladní účtenky.

Přestože se Evropský úřad pro bezpečnost potravin domnívá, že BPA pro veřejnost nepředstavuje žádná rizika, řada vědců ho považuje za škodlivý, a proto ho mnoho světových výrobců potravin při přípravě jídla už nepoužívá.

Nicméně doposud byla tato látka používána zcela bez omezení.

"Totéž platí i pro xenoestrogeny obsažené v deodorantech, make-upech a hydratačních přípravcích," upozorňuje Glenvilleová a dodává: "Je až s podivem s jakou samozřejmostí tyto přípravky aplikujeme na kůži někdy dokonce i přímo na prsa a jak snadno tyto chemikálie naše pokožka absorbuje. Proto není vyloučeno, že i tyto chemické látky stojí za zvětšováním prsní tkáně žen (v poslední době i mužů)."

Estrogeny jsou i v mléce

Příliš se nemluví ani o tom, že za maximalizací produkce mléka stojí ten fakt, že přibližně dvě třetiny mléka pocházejí od březích krav. Aby bylo zajištěno, že dojnice bude dávat stabilní dodávky mléka, je téměř neustále těhotná.

Nikdo neví, jaké dopady může mít pravidelné pití mléka od březí krávy, zejména v posledních několika týdnech březosti. O tom, že v tomto období je v mléce obsaženo velké množství estrogenu a dalších hormonů, není pochyb.

Nebezpečnost estrogenů nesouvisí jen s jejich vysokým množstvím v těle, ale také s tím, jak se s nimi dokáže tělo vypořádat. Podle vědců například tím, že vypijeme větší množství alkoholu se i v játrech narušuje schopnost rozkladu a vyloučení přebytku hormonů.

Co možná nevíte

  • Až 80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky.
  • Kvůli sedavému životu se pomaleji i metabolizují hormony jako estrogen.
  • Hormony, které nejsou efektivně vyloučeny z těla, se mohou vracet do oběhu a díky jejich kumulaci se může změnit i přirozený tvar těla.
  • Stále více žen si nechává svá ňadra zpevňovat.
  • Velká prsa mohou ovlivnit správné držení těla, tudíž mohou způsobovat chronické bolesti zad.
  • Některé ženy mohou mít kvůli svým obřím ňadrům i psychické problémy, a to zejména kvůli nepřiměřené pozornosti okolí.
  • Jenom v Británii každý rok podstupuje 10 000 žen plastickou operaci kvůli zmenšení ňader.
  • Řada žen se musí kvůli svému poprsí vzdát i konkrétního zaměstnání - např. kadeřnice zatěžují záda i bez velkých ňader, s nimi je to víceméně utrpení.
  • Jakákoliv forma aerobního cvičení je pro ženy s velkým poprsím utrpení a sportovní podprsenky v nadměrných velikostech nejsou k nalezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se ženy trápí kvůli prsům

Co je malé, to je hezké, říká se. Ne vždy je však tomuto rčení dopřáno sluchu. Proč by se totiž jinak ženy trápily velikostí svých prsou? Ňadra byla vždy...

Výběr článků

Načítám