Vědci rovněž konstatovali, že olivový olej, který je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a základem středomořské kuchyně, jakož i další rostlinné oleje a tučné ryby přispívají ke snížení rizika duševní choroby.

Autoři studie sledovali způsob stravování a životní styl více než 12 000 dobrovolníků po dobu šesti let. Na počátku studie žádný z účastníků netrpěl depresí. Na konci studie však deprese vykazovalo 657 účastníků.

Ti z dobrovolníků, kteří konzumovali transmastné kyseliny a saturované tuky, měli o 48 procent vyšší riziko deprese než ti, kteří potraviny obsahující tyto tuky nejedli.

Čím bylo množství transmastných kyselin vyšší, tím výraznější byly dopady na duševní zdraví dobrovolníků, uvedl doktor Almudena Sánchez-Villegas, profesor preventivní medicíny na univerzitě v Las Palmas na Kanárských ostrovech ve Španělsku a hlavní autor studie.

Olivový olej riziko deprese snižuje

Vědci rovněž zdůraznili, že studie se prováděla na skupině populace konzumující nízký podíl transmastných kyselin, které v jejich stravě představovaly pouze 0,4 procenta celkového energetického příjmu. V některých zemích, například ve Spojených státech, však tento podíl činí 2,5 procenta.

"Přesto jsme u zkoumaných osob konstatovali téměř padesátiprocentní zvýšení rizika deprese," sdělil Sánchez-Villegas.

"Dospěli jsme proto k závěru, že je třeba přihlížet k účinkům transmastných kyselin a saturovaných tuků v zemích, jako jsou Spojené státy," konstatoval doktor Miguel Ángel Martínez-González, profesor preventivní medicíny na Navarrské univerzitě ve Španělsku, který výzkumný tým vedl.

"Objevili jsme, že nenasycené mastné kyseliny a zejména olivový olej umožňují snižovat riziko deprese," dodal.

V severských zemích je riziko deprese vyšší

Výsledky tohoto výzkumu potvrzují hypotézu, podle níž je v severských zemích vyšší výskyt depresí než v jižních zemích, kde převládá středomořská strava, uvedl Martínez-González. Faktorem přispívajícím k vyššímu výskytu depresí na severu planety je rovněž nedostatek denního světla, konstatoval.

Studie, která loni v lednu vyšla v American Journal of Psychiatry, analyzovala duševní zdraví 1046 žen po dobu deseti let s pomocí dotazníků. Ty z nich, které se stravovaly západním stylem, tedy jedly hamburgery, bílý chleba, pizzu, chipsy a potraviny bohaté na cukry, měly riziko deprese zvýšené o 50 procent.

Autoři španělské studie připomněli, že výskyt depresí je v posledních letech ve světě vyšší a že jimi nyní trpí na 150 miliónů lidí.