Hlavní obsah

Jak v pohodlí domova nenápadně tloustneme

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době je součástí téměř každého domu či bytu centrální vytápění, které především v zimním období spolehlivě vyhřeje požadované prostory, moderní podlahy držící teplo nebo kvalitní okna, kterými zbytečně neprofukuje. Víte ale, že v takto zdánlivém pohodlí méně spalujeme kalorie a nenápadně tloustneme?

Foto: Profimedia.cz

Řada lidí si do domácnosti kromě klasického topení pořizuje i volně umístitelná kamna. Prostor sice rychle vyhřejí, z hlediska prospěchu pro naše zdraví ale takové vytápění není příliš vhodné.

Článek

Během zimy je více než příjemné udržovat si v domě či bytě teplotu, která nás zahřeje, když promrzlí dorazíme domů. Podle vědců je ale v tom právě skrytý problém. Jelikož si nastavujeme teplotu podle našich potřeb tak, aby nám nebyla zima, naše tělo není nuceno samo se přirozeně ohřívat, čímž se spaluje mnohem více kalorií. Posezení s hrnkem teplého čaje u topení či krbu je tak sice příjemné, ale zdraví příliš neprospívá. Tělu při ohřevu totiž pomáháme mnohem víc, než je zdrávo, a náš organismus tak vyvíjí mnohem menší úsilí ke svému zahřátí.

Vědci z univerzity v Londýně také upozornili na to, že se průměrná vnitřní teplota podle celosvětových studií stále zvyšuje. Celou situaci zhoršuje i fakt, že mnohem více lidí dnes může pracovat z pohodlí domova, nebo nakupovat on-line, což ještě více omezuje náš pohyb a situace, kdy jsme byli donuceni k nějakému pohybu.

Z domu do auta a zpět 

Ač je podle mnohých názorů rozvoj technologií a automobilového průmyslu přínosem, rozhodně to asi neplatí pro zdraví. Už jen fakt, že mnozí z nás každé ráno sice vyjdou z domu, ale ihned nastoupí do auta či jiného přehřátého dopravního prostředku, není příliš optimistický.

Když se k tomu pak přidá pracovní doba v mnohde přehřátých kancelářích, není opravdu moc situací, kdy by mělo naše tělo možnost přirozeně se zahřát, a spalovat přitom kalorie.

Hnědá tuková tkáň

Hnědou tukovou tkáň najdeme především u novorozenců, u kterých hraje zásadní roli při udržování teploty. Můžeme ji ale nalézt i u dospělých jedinců, u kterých hraje také důležitou roli v regulaci metabolismu.

Při rychlém ohřátí organismu ale již tělo nepotřebuje převádět "hnědý" tuk na energii. Při dlouhodobém vystavení vysokým teplotám tak celkově klesá schopnost těla spalovat tyto tukové tkáně.

"Dlouhá doba trávená doma, dostupnost ústředního topení a klimatizace, i zvyšující se úroveň na požadovanou tepelnou pohodu - to vše jsou rizika, která omezují klasický rozsah teplot, kterým jsme každý den vystaveni," uvedla Fiona Johnsonová - autorka studie, která se zabývala vztahem snížených tepelných výkyvů na obezitu.

"Tím vším se samozřejmě snižuje čas, kdy je naše tělo vystaveno tepelnému namáhání. Výsledkem celého moderního života je pak logicky nižší spalování tuků, což vede k většímu riziku výskytu obezity," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám